Kultur

Umefolk firade 25 år

Marika Atlegrim
Publicerad i
#19
Lästid 2 min

Gränslös folkmusik på Umeå Folkets hus firade 25 år sista helgen i februari, med Umeå folkmusikförening som arrangör.

Återigen en fantastisk blandning av scen- och spelglädje, folkmusikalisk show och instrumentell skicklighet! För alla som önskade fanns också möjlighet att lära sej nya danser från bl a Finland, Balkan, Irland,Västafrika och Västerbotten.Man kunde även få pröva på att laborera med olika sätt att använda dans och rörelse,jobba med improvisation och rörelsespråk och att ha kul.

Umeå musikskolas världsmusikgrupp, Appendix, rockade loss med låtar från Balkan, Sydamerika och Norge. Alla åldrar av folkmusikspelande Midgårdselever (Folknytt, Folkhettan, Folkfräs o Midgårdsfolk) spelade tillsammans och lät fantastiskt bra! Gruppen Svensk Peppar förstärkta av tjejbandet Mullin Mallins (huller om buller) starka och känslomässiga röster, lät vackert och vemodigt och blev till vild dansglädje i en häftigt galen kombination i Pub Frejas trånga utrymme. En annan duktig grupp vid namn Volodja; tolkade Vladimir Vysotskijs vackra och tokroliga poesi.

Ett gästande band från Bulgarien; Plovdiv Academy spelade vackra, känslomässiga sånger och snabba rytmiska party- och dansmelodier i powerarrangemang. Den röjiga musiken var som gjord för dans!

I ett fullsatt Idun spelade Ellika Frisell från Stockholm på fiol tillsammans med Solo Cissohko från Senegal på den västafrikanska lutan kora, och Rafael Sidas från Mexico på slagverk. Det blev en häftig blandning av tre kontinenter och tre musiker i världsklass!
I Tonsalen spelade färöiska Kvonn traditionell och nyskriven musik med Atlantöarna som utsiktspunkt. Skandinaviska ljudstigar blandas med Keltiska tongångar.

Vokalgruppen Kraja från Umeå spelade i ett mer än fullsatt Idun. Gruppen bildades i Umeå för snart 10 år sedan och gör nu ett segertåg med sin unika klang som trollbundit lyssnare världen över. Några i publiken la sej på golvet framför scenen och tycktes hamna i något sorts meditativt läge! Kraja passade också på att göra ett försenat skivsläpp i Umeå. Folkmusiken har alltid varit dynamisk och ”brobyggande”, och i år med en särskilt stor internationell ”touch”. Besök Umefolk vid samma tidpunkt nästa år, den gör en så glad!

Lämna en kommentar