Inrikes

Rapporter från Första Maj 2011

Publicerad i
#21
Lästid 3 min

Umeå: Rekordstort tåg trots regn och rusk

Enad Vänsters tåg i Umeå var i år rekordstort. Uppemot 800 deltagare marscherade för socialism och mot högerpolitik och på torget lyssnade rekordmånga personer på talen – trots ett verkligt april-väder.

Det var kallt och blåsigt, regn och hagel växlade med små glimtar av solen. Talkörerna växte i styrka allteftersom tåget närmade sig Rådhustorget.

På torget avlöste talarna varandra inför uppåt 1 000 åhörare. Jan Hägglund från Arbetarpartiet (tidigare Rättvisepartiet Offensiv) drog ned applåder när han tog upp att Arbetarpartiet tar strid mot flytten av Stadsbiblioteket – den hetaste lokala frågan i Umeå just nu. Det finns ett utbrett motstånd mot flytten bland umeborna men makthavarna, som lierat sig med kapitalet i form av Balticgruppen, är fast beslutna att genomdriva flytten. Hägglund talade om ”maktens triangel” i form av politiker, kapital och media som bildats i Umeå där Västerbottens-Kuriren bildat gemensamt bolag med Balticgruppen.
– Vi badar inte bastu med Krister Olsson (Balticgruppens VD), inledde Jan Hägglund sitt anförande.
Hägglund framförde också en hälsning från Iranska föreningen. Även i Iran demonstrerade man på 1 maj, trots risken för hårda repressalier från regimen.

Metallklubben på Volvo Lastvagnar läste upp den hälsning de skickat till den oberoende fackföreningsrörelsen i Egypten och berättade att hälsningen lästes upp även på Tahirtorget i Kairo under 1 majdemonstrationerna där. Nytt för i år var att V, som styr Umeå tillsammans med S, deltog i Enad Vänsters tåg. Tamara Spiric, som talade för V, fokuserade på högerregeringens försämringar av trygghetssystemen men undvek känsliga lokala frågor.

Efter demonstrationen anordnade Arbetarpartiet som vanligt en mångkulturell familjedag med god somalisk mat och underhållning av trubaduren Håkan Wikell.

Borlänge: Håkan Juholt talade

Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt talade på Folkets Park på 1:a maj inför uppåt 1 000 människor.

I sitt tal pratade Juholt bl.a. om hur hans son har pingviner ritade överallt och om hur pingvinerna är bättre än Reinfeldt på att organisera ett samhälle som tar hand om alla människor. Juholt spann på tråden om Sverige som möjligheternas land i mycket större utsträckning än USA. Han tog också upp om SAP:s nya reformpaket som ska lanseras till hösten.

Publiken, som till stor del verkade bestå av personer knutna till S, applåderade entusiastiskt sin nye partiledare – som de hoppas ska ”frälsa” partiet. Det verkar som om många vill att Juholt ska leda SAP tillbaka till den gamla välfärdspolitiken. Men några konkreta reformpaket presenterades inte av Juholt på detta första maj.
Valet av Juholt verkar ha satt stopp för den mest drastiska högervridningen av S. Men det är tydligt att partiet ändå har svårt att formulera ett politiskt alternativ till alliansregeringen.

Hursomhelst är S-krisen långtifrån över. Partiet kommer att få svårt att återvinna sin forna ställning.

ÖSTERSUND. Vänsterpartiets 1 maj-demonstration bestod av ca 75 personer med inslag av syndikalister. V:s huvudtalare var partisekreterare Anki Ahlsten. Socialdemokraternas 1 maj-demonstration hade ungefär 170 deltagare inklusive musikkåren.
Deras huvudtalare var riksdagsmannen Peter Hultqvist.

SUNDSVALL. I Sundsvall anordnades ett enat vänstertåg med flera organisationer. Inför demonstrationen hade 10 000 flygblad och 500 affischer distribuerats. Resultatet av detta blev 200 deltagare i tåget, enligt den lokala polisen. Tåget var inte bara större än förra året, utan även mer disciplinerat.
– Efter vårt tal kom många fram och ville prata mer, säger Erik Åslund, Sundsvalls Socialistförening.

Lämna en kommentar