Internationellt

Protesterna inte isolerade

Robert Jansson
Publicerad i
#24
Lästid 1 min

Proteströrelsen är inte begränsad till Grekland – i såväl Spanien som Storbritannien anordnas strejker och manifestationer.

Spaniens statsskuld är oroande hög och en situation likt den i Grekland, med villkorade stödlån från EU, är att vänta. För att möta denna kris, och Europas största arbetslöshet på över 20 procent, har socialistpartiet under 2010 genomfört försämringar i villkoren på arbetsmarknaden. Detta har lett till att facken utlyste den första generalstrejken i landet på tio år. Därefter fortsatte regeringen sitt politiska systemskifte med en rad av ekonomiska reformer, bland annat höjd pensionsålder.

Den 15:e maj organiserades en protestdag, då över hundra tusen personer demonstrerade på torg runt om i landet. På Puerto del Sol-torget i Madrid stannade demonstranterna kvar ända fram till parlamentsvalet, den 21 maj. Den så kallade
”15:e maj-rörelsen” hade därmed fötts, och sedan dess har en rad protester hållits. Proteströrelsen vänder sig varken mot socialistpartiet eller högerpartiet Partido Popular utan mot hela det politiska etablissemanget, mot storbankerna och mot de kraftiga försämringarna.

Även Storbritanniens regering vill att befolkningen ska betala kapitalismens kris, bland annat genom att höja pensionsåldern och pensionsavgifterna. Den 30 juni, samtidigt som Syntagmatorget i Grekland fylldes, gick därför 750 000 offentliganställda ut i en varningsstrejk, och fler strejker och protester väntas under sensommaren och hösten.