Internationellt

Intervju med Dr. Ezedin Bosedra, läkare och medlem i sjukvårdsfacket i Benghazi

Publicerad i
#25
Lästid 2 min

Hur reagerar du på nyheterna från Tripoli?
– Fantastiskt. Det här är de största dagarna i mitt liv.

Vad är de största skillnaderna idag jämfört med innan revolutionen?
– Vi är fria. Det är svårt att beskriva för någon som inte levat i en diktatur, men det är en underbar känsla att säga vad man tycker utan att vara rädd. Man kan klaga på vad som helst, säga vad som helst. Bara sedan februari har 50 olika tidningar startat enbart här i Benghazi. Och minst tre politiska partier har bildats.

Vilka är de största svårigheterna i Benghazi idag?
– Folk måste börja leva efter lagen. Under Khadaffi följde människor lagen för att de var rädda. Nu måste folk följa lagar av hänsyn till andra. Ett problem är alla vapen som finns ute bland folk och som de skjuter med i luften för att fira framgångar i kriget. Det är farligt. Människor kan skadas när kulorna faller ned igen. Samhället måste gå tillbaka till ett fredstillstånd igen.
– Mest av allt behöver vi hjälp att upprätta demokratiska organisationer som exempelvis fackföreningar. Det libyska folket har besegrat sin diktator. Men de har ingen erfarenhet av att organisera sig i fackföreningar eller partier.
– Jag vill skicka ett speciellt tack från mig och alla libyer till alla som engagerat sig i vår kamp för demokratiska rättigheter.

Lämna en kommentar