Internationellt

Social kamp för återuppbyggnad

Patrik Brännberg
Publicerad i
#25
Lästid 1 min

Arbetarpartiet firar Khadaffis fall tillsammans med det libyska folket. Men 42 år av diktatur har ackumulerat en rad problem. Det handlar bl a om uppbyggnaden av landet, i form av sjukhus, skolor, infrastruktur osv. Frågan om vem som ska ha makten över naturtillgångarna kommer därför att ställas på sin spets. Oljebolagen, EU och USA kommer att försöka bevara den orättvisa fördelning som existerade under Khadaffi. De kan troligen finna allierade inom det Nationella Övergångsrådet.

Vi kan förvänta oss framtida motsättningar när det gäller fördelningen av resurser för återuppbyggnaden av landet. För utgången av denna kamp kommer förmågan att bygga upp fackföreningar och politiska organisationer att spela en nyckelroll.

Mot alla odds har det libyska folket vunnit det första viktiga slaget i kampen för frihet och demokrati. Nu börjar striden för social och ekonomisk rättvisa.

Lämna en kommentar