Inrikes | Internationellt

Issam Khalifa 1979-2011

Davis Kaza
Publicerad i
#26
Lästid 2 min

Bilmekanikern som blev frihetskämpe

Issam Khalifa har stupat i kampen för det libyska folkets frihet. Issam blev 31 år.

När upproret i Libyen inleddes lämnade Issam ett tryggt liv som bilmekaniker i Umeå för att  delta i kampen mot Khadaffis diktatur. Via Tunisien lyckades han ta sig till Tripoli där han deltog i det underjordiska motståndet mot Khadaffi.
Jag träffade Issam i maj, när han kommit tillbaka till Umeå igen. Han berättade för mig om hur skoningslöst Khadaffi hade slagit till mot de som vågat demonstrera i Tripoli. Men även om hur unga, modiga Tripoli-bor höll motståndet levande genom att till exempel släppa ut målade katter i rebellernas färger på gatorna. Issams inspirerande och hoppingivande berättelse publicerades, under pseudonymen Omar, i Nya Arbetartidningen nr 22 (3/6-11). Jag är stolt över att ha fått lära känna Issam. Att lämna den trygga tillvaron i Sverige för att, med livet som insats, kämpa mot Khadaffi kräver ett särskilt mod.

Issam hann uppleva störtandet av Khadaffi. Men när han på nytt hade rest ned till Tripoli, i slutet av augusti, blev Issam träffad av en gevärskula och avled. På en  knastrig telefonlinje från Tripoli säger Issams bror:
– Min bror blev martyr. Men hans offer var inte förgäves.

Våra tankar går till Issams familj och närmaste vänner. Både i Umeå, där Issam bodde sedan fem år tillbaka, och i Tripoli i Libyen.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar