Kultur

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg

Marie Bergqvist
Publicerad i
#27
Lästid 2 min

Sista helgen i september gick årets bok- och biblioteksmässa av stapeln i Göteborg med nästan 100 000 besök under de fyra dagarna.

Ett tillfälle att handla böcker och fortbilda sig i diverse ämnen. Årets tema var: ”Tre länder ett språk – Tyskland Österrike Schweiz”. Trots detta så spelade den tyskspråkiga litteraturen en relativt osynlig roll.

Dagarna är proppfulla med olika seminarier, monterprogram och signeringar, så det gäller att på förhand ha bestämt vad man inte vill missa. De seminarier jag gick på handlade mycket om bibliotekens framtida roll och dess uppdrag att nå ut till olika målgrupper.

En av de saker som jag absolut ville hinna med var att få en bok signerad av Karin Alfredsson, så jag hade listat åtminstone tio olika tillfällen under mässan att göra detta. Men hör och häpna, jag missade samtliga dessa tillfällen! Den andra planerade signeringen gick bättre. Jag lyckades få mitt exemplar av ”Gittan gömmer bort sig” signerat av Pija Lindenbaum.

Kalle Anka-tecknaren Don Rosa var ett av de riktigt stora namnen på bokmässan och jag var både på signering och på seminarium med honom. Under seminariet lyckades jag uppfinna ”kaffehårvatten” på killen i raden framför mig då kaffemuggen slant när jag skulle rigga filmkameran.

Ytterligare en sak jag kommer att minnas från årets mässa var ABF’s utfrågning av Susanna Alakoski angående barnfattigdom.

Intervjuaren:

– Regeringen säger att detta med barnfattigdom inte är ett problem. Vad skulle du vilja säga till dem?

Alakoski:

– Jag vill säga håll käften. Jag blir så trött på att besvara den frågan. Alla som kommer i kontakt med barnfamiljer från utsatta områden vet att det existerar.

– Det är fel att tala om barnfattigdom. Det finns ju ingen motsvarande barnrikedom. Det handlar om barn i utsatta familjer och om man räknar med att varje barn har två vuxna runt sig så motsvarar det befolkningen i en medelstor svensk stad! Det är inte ett begränsat problem.

Mässan är ett underbart tillfälle att få koll på böcker från små förlag som inte kommer fram i de stora bokhandlarna. Men för att orka i fyra dagar krävs bekväma skor och stor tillgång på kaffe.

Boktips från mässan

  • Susanna Alakoskis ”Svinalängorna” och hennes nya barnbok ”Dagens Harri”
  • Karin Alfredssons serie om Ellen Eng med första boken ”80 grader från varmvattnet”
  • Pija Lindembaums ”Gittan”-böcker
  • Ashild Kanstad Johnsens ”Kubbes museum”, en underbart illustrerad bok

Lämna en kommentar