Umeå

Protester mot vårdnedskärningarna

Foto: Västerbottens landsting / Elisabeth Sund
Anton Hultdin
Publicerad i
#29
Lästid 2 min

50 vårdplatser hotas på Norrlands Universitetssjukhus (NUS), som ett led i att 300 miljoner kronor ska “sparas” åren 2012-2015 inom Västerbottens landsting.

Detta har bland annat lett till flertalet arga insändare i lokaltidningarna och protestbrev till landstingsledningen. Men det har även lett till att Tomas Westerström, undersköterska på lung/gastroavdelningen, har tagit initiativet till att sprida en protestlista mot nedskärningarna på NUS.
– Att bara sitta och knyta näven i fickan är en otroligt ineffektiv metod, något måste göras! Förhoppningsvis ska det även gå att få till stånd en demonstration i samband med att protestlistorna överlämnas till landstingsfullmäktige den 29 november, säger Tomas.
– Att ta bort 50 vårdplatser kommer att drabba både personal via en stressigare arbetsmiljö och patienter genom längre köer och kortare tid för rehabilitering, fortsätter han.

Av de 50 vårdplatser som tas bort så ska 16 av dessa tas bort från Geriatrikens avdelningar, som främst ägnar sig åt rehabilitering av äldre. Det kommer att få återverkningar på stora delar av NUS verksamhet. – Vi kan ofta ha patienter som är färdigbehandlade på vår avdelning, men blir kvar betydligt längre än nödvändigt på grund av köerna till Geriatriken. Det säger sig självt att om man minskar antalet vårdplatser på geriatriken så blir köerna dit ännu längre, och detta i sin tur leder till att det blir längre köer till i stort sett alla vårdavdelningar och ända till akutmottagningens väntrum. Minskad tillgång till sjukvård och rehabilitering kommer ju inte att minska behoven. Det är så korkat att man inte vet vart man ska vägen, avslutar Tomas.

Lämna en kommentar