Kultur

JULENS TV-TIPS

Tobias Stålnacke
Publicerad i
#30
Lästid 2 min

Vid sidan av den gamla vanliga skåpmaten tv serverar oss under jul- och nyårshelgen finns det några munsbitar att hålla utkik efter.

Eldkvarn, vitalare och mer i ropet än på länge, firade 40 år som band i höstas med en spelning på Cirkus i Stockholm. SVT hade kameror på plats och förevigade bandets jubileumskonsert.

Det australiska rockbandet AC/DC, med den ständige skolpojken Angus Young, är nästan lika rutinerade som Plura Jonssons gäng. Missa inte konserten från Black Ice World Tour, inspelad på River Plate-stadion i Buenos Aires, Argentina. Rock’n’roll blir inte bättre än så!

På julafton bjuder SVT på Dramatens uppsättning av Den girige med Johan Rabaeus i rollen som gnidaren Harpagon. Varför inte avrunda julklappsöppnandet med att titta på Gösta Ekmans uppsättning av Molières pjäs om hur kassaklirr och girighet förpestar tillvaron.

Till sist, ”Red riding”-trilogin. Författaren David Peace blev som liten pojke besatt av The Yorkshire Ripper, seriemördaren som hann ta 13 kvinnors liv innan han åkte fast. I vuxen ålder återvände Peace till hemtrakterna och skrev fyra böcker om jakten på mördaren. Bokkvartetten har kokats ner till tre febriga tv-filmer som sätter in morden i en större samhällskontext.

Tablå

Eldkvarn på Cirkus, SVT1 tis 3 jan kl 22.45
AC/DC Live, SVT1 ons 4 jan kl 00.15
Den girige, SVT2 lör 24 dec kl 19.50
Red riding 1974, SVT2 ons 28 dec kl 22.40
Red riding 1980, SVT2 ons 4 jan kl 22.35
Red riding 1983, SVT2 ons 11 jan kl 22.45

Lämna en kommentar