Kultur

Högsta poäng till Laleh

PRESSBILD
Lena Lindström
Publicerad i
#35
Lästid 2 min

En söndagskväll i mars var jag och lyssnade på Lalehs konsert på Idun Folkets Hus i Umeå. Salen var fullproppad av en hängiven publik. De hade tagit bort några rader med sittplatser längst fram och fixat fler ståplatser. Vi lyckades få en bra sittplats, tredje raden framifrån.

Laleh kom in på scen iförd en svart och vitbrokig dräkt, liknande en lång byxklänning. Ljuv som en älva som flög omkring på scen. Hennes musik var underbar, och framfördes tillsammans med det lilla band som hon hade med sig. Hon framförde en del äldre musik men även sånger från hennes senaste skiva, Sjung. Det är en dubbel-cd med ny musik och en cd med tolkningar från TV-programmet Så mycket bättre. Två guldkorn från hennes senaste verk är ”Vårens första dag” och ”Some die young”. På en skala från ett till fem så får både konserten och den nya cd-skivan högsta poäng (5).

Många fick upp ögonen för Laleh efter hennes medverkan i Så mycket bättre. Där berättade hon om sin barndom, som präglades av att ständigt vara på flykt. Via Azerbajdzjan, Minsk och Tidaholm hamnade familjen slutligen i Hammarkullen i Göteborg. Hennes pappa var en känd socialt engagerad författare, konstnär och tidningsman. Men pappan drunknade 1994 när han räddade en nödställd kvinna. Till begravningen kom det uppåt tiotusen personer av tacksamhet för hans livsengagemang.

Efter succén med den första singeln flyttade Laleh till Bjuröklubb i Västerbotten i några år, för att få frid och utforska en ny miljö. Där trivdes hon bra, men hon flyttade och är numera bosatt i Tullinge utanför Stockholm.

Laleh är mycket musikaliskt begåvad. Hon berättade att i tonåren satte hon sig vid pianot och upptäckte att ”det här kan jag”! Och det var nog där hennes karriär började…

Lämna en kommentar