Internationellt

Grekland: Vänstern valets stora segrare

Patrik Brännberg
Publicerad i
#36
Lästid 2 min

Det grekiska valet slog sönder det två-partisystem som styrt landet sedan 1940-talet. Framgångarna för vänstern är valets absolut viktigaste inslag.

De gamla maktpartierna, socialdemokratiska Pasok och borgerliga Ny Demokrati, gick från sammanlagt ca 80 % i förra valet till 32 % i detta val. Pasok förlorade mer än två av tre väljare. Desperation och förvirring ligger bakom det Hitlerinspirerade nazistpartiet Gyllene grynings framgångar.

Valets stora segrare blev Syriza – ett parti vars historia och politiska program liknar det svenska Vänsterpartiets. Syriza fick 16,8 % av rösterna och blev för första gången större än Pasok. Andra Pasok-väljare gick till Demokratiska Vänsterpartiet som också tog sig in i parlamentet. Även det gammelstalinistiska KKE gick svagt framåt. Tillsammans fick tre partier till vänster om Pasok 31,4 % av rösterna. Även ett borgerliga ANEL, som gått emot krispaketen, gick framåt och fick drygt 10 % av rösterna.

Ilskan mot de gamla maktpartierna har flera orsaker. Båda partierna har stött de hårda åtstramningspaket som tvingats på landet av den s.k. ”Trojkan” (EU-kommissionen, IMF och Europeiska Centralbanken). Åtstramningarna har fått fruktansvärda konsekvenser. Reallönerna i landet har sjunkit med 25% på två år. Vissa offentliganställda har till och med fått halverad lön. Från grekiska skolor kommer rapporter om att barn svimmat av hunger då de inte haft råd med skolmat.

Ilskan mot maktpartierna har också att göra med den omfattande korruption och nepotism som frodats inom partierna. Bara det faktum att två generationer Karamanlis och tre generationer Papandreou varit premiärministrar sedan andra världskriget antyder hur koncentrerad den politiska makten varit. Medlemskap i något av partierna har gynnat alla som velat göra affärer eller karriär inom staten.

Grekland går mot nyval i juni, sedan alla större partier misslyckats med att bilda en regering. I en opinionsundersökning från dagarna efter valet har Syriza vuxit ytterligare och är största parti med 27 % av väljarna. Majoriteten av grekerna vänder sig vänsterut för lösningen på landets kris. Frågan är om den grekiska arbetarrörelsen har något svar.

Lämna en kommentar