Kultur

Hungerspelen

Marie Bergqvist
Publicerad i
#36
Lästid 3 min

BOK- OCH FILMTIPS

Hungerspelen (originaltitel: The Hunger Games) har blivit en succé både i bokform och på vita duken. Handlingen utspelar sig i ett framtida Nordamerika i nationen Panem, efter att en stor katastrof har inträffat. Vad denna katastrof bestod av får vi aldrig reda på, men mycket tyder på att klimatförändringar hade lett till våldsamma protester och resningar.

Panem består av 12 olika distrikt som kontrolleras med järnhand från huvudstaden. Varje distrikt är specialiserat på att leverera en sorts varor till huvudstaden, t ex kol, grödor eller teknik. Ursprungligen var det 13 distrikt, men det 13:e utplånades av huvudstaden under upproret som ägde rum för ca 75 år sedan.

Som straff för upproret tvingas de grundligt kuvade distrikten att varje år bidra med en pojke och en flicka mellan 12 och 18 år till hungerspelen, en gigantisk tv-såpa där 24 ungdomarna ska mörda varandra. Den som överlever vinner. En vinst ger det vinnande distriktet ett års belöning i form av mat, samt att vinnaren själv kan leva resten av sitt liv utan att sakna något matriellt. Skillnaden mellan huvudstadens enorma lyxliv och fattigdomen ute i distrikten är enorm.

Vi får följa Katniss Everdeen från distrikt tolv, koldistriktet, som är ett av de fattigaste distrikten. Den dag vi kommer in i berättelsen så är det slåtterdag – dagen då de två ungdomarna väljs ut för att skickas till hungersspelen. Katniss lillasyster blir den som väljs ut bland flickorna, men då gör Katniss något som ingen annan i distrikt tolv någonsin har gjort. Hon anmäler sig som frivillig att ta sin systers plats. Bland pojkarna väljs Peeta, son till bagaren i distrikt tolv och därmed en av de priviligerade i distriktet.

Ledningen i huvudstaden använder sig genomgående av taktiken att söndra och härska. Både mellan distrikten, men även inom dessa, då de minst priviligerade kan köpa extra ransoner genom att låta sitt namn läggas ytterligare en gång i dragningen till hungerspelen.

Katniss Everdeens agerande på arenan blir sedan gnistan som tänder elden till ett uppror som kommer att skaka hela Panam.

Böckerna är utomordentligt bra och svåra att lägga ifrån sig. Just nu finns samtliga tre böcker i en volym till bra pris, så jag rekommenderar alla att köpa eller låna den.
Betyg: 5 av 5

Filmen saknar det djup som böckerna har och ger inte alls samma känsla av nöd och ond bråd död. Samtidigt är detta fullt förklarligt då filmen inte skulle komma igenom censuren om de hade följt böckerna, utan då fått en för hög åldersgräns.
Betyg: 3,5 av 5

Redan läst Hungerspelen?

Då skulle jag vilja rekommendera ”Toffs bok” av Kalle Dixelius. En bok som utspelar sig i ett dystopiskt Sverige där all civilisation har utplånats och den starkes lag gäller. Där finns pojken Toffs som lever som knegare; den lägsta klassen, som i sin tur kontrolleras av skyfflare. Över de alla är kommunalrådet, som har oinskränkt makt inom sitt område.

Det som är roligt med denna bok är att den är skriven som en kommenterad historiebok där den mörka tiden (Toffs tid) skildras genom hans dagbok. Samt detta att många ord och utryck har förändrats och fått nya meningar. Sammanlagt blir boken nästan läskigt realistisk och helt klart mycket läsvärd.

Lämna en kommentar