Inrikes

Lapplandsuppror mot vårdnedskärningar startar

Tomas Westerström
Publicerad i
#36
Lästid 2 min

Efter över 100 dygns ockupation av sjukstugan i Dorotea samlas människor från Norr- och Västerbotten för att starta Lapplandsupproret mot vårdnedskärningar. För Doroteaupproret, som organiserade en 200 personer stark demonstration i Umeå på 1 maj, är kravet att få behålla sjukstugan med fyra akutplatser samt ambulanserna i både Dorotea och Åsele.

I nuläget så ska en ambulans täcka behoven för Åsele kommun, Dorotea kommun och även norra Jämtland. Det rör sig med andra ord om en väldigt stor yta för en enda ambulans.

– Reaktionerna från Doroteaborna har varit positiva, säger Simone Granberg, en av ockupanterna. På valborg demonstrerade 200 personer på orten till stöd för ockupationen.

Har ni fått något gehör från landstingspolitikerna?
– Oppositionen har lyssnat på våra synpunkter, men en klapp på axeln räcker ju inte. Landstingsråden från Mp och S säger bara att vi ska samverka med närliggande orter. Nu måste vi göra oss hörda, gör vi inget nu så kan vad som helst hända.
Inga-Britt Rönnqvist, en annan ockupant, berättar:
– De första tre veckorna av ockupationen så hade landstinget stationerat säkerhetsvakter i sjukstugan. Men när dom togs bort fick vi inte ha kaffebryggare eller microvågsugn. De sa att det hade med brandsäkerheten att göra. Men egentligen så handlade det om att göra vår tillvaro mindre bekväm.

4 juni startar en namninsamling till stöd för Doroteaupproret och den 19 maj hålls ett möte i Arvidsjaur för att dra igång Lapplandsupproret.

– Vi kommer att visa oss mer i Umeå framöver eftersom det är där Landstingsledningen finns, avslutar Simone Granberg.

Tomas Westerström

Undersköterska

Lämna en kommentar