Krönika

Fullmäktigekrönikan: Dålig luft – aggressiva påhopp

Jan Hägglund
Publicerad i
#37
Lästid 2 min

Den dåliga luften i Umeå dominerade debatten i kommunfullmäktige. På läktaren uttryckte unga umebor sin oro över miljön genom att lyssna på debatten iklädda gasmasker. En ”oskyldig” fråga om ett GPS-system för cykeltrafik (från MP) ledde, trots frågans icke-kontroversiella natur, till en våldsam urladdning. Kommunledningen, bestående av S och V, kunde bara inte anta motionen. Den ansågs därför ”besvarad”. Jan-Olov Carlsson, V, påstod att alla var överens – och att debatten ”bara” gällde ”formen”. Men sanningen var att S och V vägrade bifalla motionen. Och detta berodde, enligt Lasse Jacobsson, V, på att tekniska nämnden, som han är ordförande för, vet bäst. Minsann. Då bröt helvetet lös. Innebörden är nämligen, enligt detta resonemang, att ingen motion (förslag) kan antas av fullmäktige (kommunens riksdag). Arbetarpartiet stödde MP. Detta gjorde även Folkpartiet och Centerpartiet.

Sedan bevisade vi i Arbetarpartiet att Holmlund, Spiric och övriga pampar lagt sig platt för IKEA, och på så sätt försvårat kampen mot den dåliga luften. Detta gjorde att kommunalrådet Holmlund, S, gick i taket. Detta trots att han själv både sagt, och skrivit, att ”IKEA krävde” tystnad och ”IKEA ville ha – och fick – området på Teg” så började han halvskrika inne i fullmäktige om ”Gatans Parlament”. Holmlund saknade helt argument. Han sa, vilket hela fullmäktige insåg var fel, att Arbetarpartiet inte ville ha IKEA till Umeå. I detta läge ryckte en MP-medlem fram. Hon tackade oss demonstrativt för en bra interpellation. Detta retade Holmlund än mer.

I detta läge tvingades jag göra något som man helst undviker i kommunfullmäktige. I två inlägg tvingades jag uttryckligen att säga ”eftersom Holmlund uppenbarligen inte går att prata med vänder jag mig istället till er övriga i fullmäktige”. Som om Holmlund var ett oregerligt barn (vilket han var). Jag talade långsamt, tydligt och pedagogiskt till alla andra utom just Holmlund. Detta gjorde honom inte gladare. Han framstod som en ociviliserad hejarklack (fast ensam) på en ishockeymatch.

Det är uppenbart att kommunledningen vill få bort frågan om den dåliga luften i centrala Umeå från dagordningen. Lennart Holmlund, S, med aggressiva påhopp och Lasse Jacobsson, V, med påståenden om att tekniska nämnden vet bäst. Arbetarpartiet kommer dock inte låta sig tystas.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar