Arbetsplatsrapporter

Det är en hård värld där utanför…

Gunnar Frohm
Publicerad i
#38
Lästid 2 min

Så börjar första textraden i en äldre men mycket känd låt av Mauro Scocco. Jag tycker också att den speglar mycket bra verkligheten för väldigt många svenskars dagliga livssituation.

Vad jag syftar på är den stora delen arbetslösa och sjukskrivna som man nästan läser dagligen om i allt ifrån Allers till Dagens Nyheter. Som många gånger blir väldigt illa behandlade inom olika instanser som till exempel Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Bakgrunden till varför jag skriver detta är en debattartikel från en tidigare omprövare på omprövningsenheten vid Försäkringskassan i Jönköping. En artikel som jag har blivit väldigt berörd av och inte kunnat glömma.

Han berättar väldigt målande om ett ärende (inga namn) där han blir uppringd av en försäkrad. Jag citerar: fredagen den 11 februari i år (2011) fick jag ett telefonsamtal från en försäkrad. Av bakgrundsljuden i telefonen att döma hördes det att den uppringande personen gick utomhus med grovt grus under skorna – vilket också stämde med den beskrivning som den 36-åriga mannen gav av den plats där han befann sig. Platsen var en banvall i Markaryd i Småland och anledningen till att han befann sig där var att han skulle låta sig köras över av tåget då Försäkringskassan tagit ifrån honom hans försörjning i form av den sjukersättning (tidigare förtidspension) som han hade haft att leva av sedan flera år. Hans desperation gick inte att ta miste på varför jag direkt efter vårt samtal ringde och larmade via 112”.

Han avslutar sin artikel med orden: Jag uppfattar inte mig själv som en speciellt blödig person. Men fredagen den 11 februari 2011 grät jag över att jag hade varit tvungen att följa omänskliga och för Sverige helt ovärdiga sjukförsäkringsregler, och genom att göra detta, göra någon så ofantligt illa. Att någon kallat mig svin och bödel har ingen som helst betydelse i sammanhanget”. – Steve Dahlin.

Detta tillstånd där människor far mycket illa mellan olika instanser är den verklighet som många av oss möts av dagligen. Dels kanske inom sin egen ”krets” eller kanske rent av du som läser detta.

Det är just därför jag skriver detta. Jag tror att jag har hört ett uttryck myntas sista åren som lyder ungefär – ”Man ska vara frisk för att vara sjuk”. Det ligger faktiskt rätt mycket i den meningen om tillståndet i Sverige. Jag slutar där jag började med raderna av Mauro S. Sedan Reinfeldt och kompani kom till makten har Sverige blivit mycket mycket hårdare att leva i för väldigt många människor.

Lämna en kommentar