Inrikes

Rättvisemärkt kafé bryter mot kollektivavtal

Davis Kaza
Publicerad i
#38
Lästid 2 min

Ett av de mer smaklösa exemplen på företag som utnyttjar ungdomar avslöjades häromveckan. Det handlar om kafékedjan Barista Fair Trade. I kedjans personalhandbok uppmanas anställda bland annat att byta arbetspass istället för att sjukanmäla sig när de blivit sjuka. Detta för att, som det står, inte ”belasta samhället och Barista med sjuklön”!

Om försäljningen går svagt kan anställda skickas hem utan att kompenseras för den uteblivna arbetstiden. Är försäljningen däremot hög kan man få jobba över – utan övertidsersättning. Allt enligt personalhandboken – som beskrivs som ”en kick-ass guide för att förändra världen”.

Det som gör historien särskilt osmaklig är att Baristas brott mot kollektivavtalet döljs bakom företagets så kallade ”etiska koncept”. Barista profilerar sig nämligen som en kafékedja där man som kund ”bidrar till en godare värld”. På kedjans kaféer säljs rättvisemärkta produkter och skyltarna pryds med Fair Trade-symbolen.

Men bakom fasaden döljer sig alltså en arbetsgivare som bryter mot både lagar och kollektivavtal. Detta hör tyvärr inte till ovanligheterna inom restaurangbranschen. Skillnaden är att Barista hittat en verklig ”kick-ass”-metod – sett med arbetsgivarens ögon. Logiken är att om du kräver din rätt till sjuklön och övertidsersättning så bidrar du inte till att ”förändra världen”. Ett mycket fult sätt att utnyttja engagerade unga.

Sedan avslöjandena har förhandlingar inletts mellan Hotell- och Restaurangfacket och Barista. Företaget har även lovat att utforma en ny personalhandbok. Det visar att det lönar sig att säga ifrån.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar