Inrikes

Bemanningsbranchen: Fackliga krav besvarades med maffiavåld

Robert Jansson
Publicerad i
#39
Lästid 2 min

En fackförening i Stockholm anmäler ett bemanningsföretag för misshandel och mordhot.
– Detta är ett angrepp på hela fackföreningsrörelsen, säger Anders Knutsson, informationssamordnare för SAC-Syndikalisterna.

Bakgrunden är en konflikt mellan medlemmar av SAC-Syndikalisterna i Stockholm och ett
bemanningsföretag verksamt inom hotell- och restaurangbranschen. Ogiltiga uppsägningar, utebliven semesterersättning och löneanspråk ledde till att fackföreningen inledde förhandlingar.

Efter ett första möte ville företaget fortsätta diskussionerna i egna lokaler. Men det hann aldrig bli något andra möte. Den andra juli, sent under kvällen, trängde sig sex personer in i en av de berörda medlemmarnas lägenhet. Medan sambon och barnet hölls inlåsta i ett separat rum utsattes medlemmen för upprepade slag mot huvudet. Därefter tvingades han, med kniven mot strupen, att ringa upp bemanningsföretagets ägare och ta tillbaka de fackliga kraven. Gärningsmännen ska även ha krävt mannen på en halv miljon kronor – en summa som skulle betalas inom en månad om mannen ville fortsätta leva.

Gärningsmännens ledare sägs vara bror till företages ägare, och dessutom tidigare toppmedlem i det kriminella mc-gänget Werewolf Legion, enligt fackföreningens pressmeddelande. SAC menar att händelsen är ett uttryck för en oroande utveckling inom bemanningsföretagen – med regelbundna brott av arbetsmarknadsregler, svarta löner och kopplingar till kriminella gäng och pengatvätt.

Oron är befogad. Allt sedan bemanningsföretagen återlegaliserades på 90-talet har det inte bara visats att personal som hyrs in via dessa har långt sämre villkor. Det har dessutom öppnat upp för illegal verksamhet. I Skatteverkets granskning av branscher med stor andel inhyrd personal – till exempel inom hotell och restaurang – visar att skattefusk och svarta anställningar är vanligt. Skatteverket påpekar också att en stor del av denna ekonomiska brottslighet har “kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking”.

Polisen i Stockholm har inlett en utredning mot företaget, och den drabbade medlemmen och hans familj har gått under jorden. En stor summa pengar har samlats in till familjens stöd. SAC meddelar att de kommer att fortsätta driva kraven och kampen mot bemanningsföretaget.

Lämna en kommentar