Umeå

Mer personal krävs inom hemtjänsten i Umeå

Davis Kaza
Publicerad i
#39
Lästid 3 min

Personalen inom hemtjänsten i Umeå har en tuff arbetssituation med stor personalomsättning. Bakgrunden är kommunens ständiga besparingar. Umeå kommun tillhör till de snålaste i landet när det gäller hur mycket man betalar för varje timme hemtjänst. I de 132 undersökta kommunerna ligger snittet på 325 kr/timme. Umeå kommun betalar endast betalar 258 kr/hemtjänsttimme.

– En stor försämring kom med införandet av LOV, lagen om valfrihetssystem, säger Lena Lindström, undersköterska inom hemtjänsten. Detta innebar en besparing på sex miljoner kronor för hemtjänsten. En konsekvens har blivit att i synnerhet Hemtjänst Nord, de senaste åren, har fått mycket anmälningar på sig till Arbetsmiljöverket. Men arbetssituationen har ändå inte blivit bättre.

– Personalen springer ut och in till brukaren och har ingen restid mellan, säger Lena Lindström. Cheferna liknar mer och mer verktyg för trycket uppifrån att spara på ekonomin. Det syns i deras agerande mot personalen.
– Att jobba under sommaren är drägligt men under vintern (och den är lång här uppe i norr) så är det omöjligt att få tiden att räcka till och man ska göra ett bra jobb.
– Det är bra att socialdirektören och socialnämndens ordförande hotat att kliva av sina uppdrag om det ställs krav på fortsatta besparingar inom hemtjänsten, fortsätter Lindström. Men smärtgränsen är för länge sedan nådd – jag undrar varför de inte satt
stopp tidigare?
– Förr var det givande att jobba i hemtjänsten. Man hann med både relationen till patienterna och de praktiska uppgifterna. Idag ställer man sig istället allt oftare frågan: Var är värdigheten för de äldre?

Situationen inom hemtjänsten rimmar illa med att kommunledningen, S och V, slagit sig för bröstet över att man satt av över 100 miljoner till ”sociala investeringar”. Samtidigt som det sparas in på hemtjänsten så går dessutom Umeå kommun med stora överskott. De senaste 10 åren har kommunen, och kommunens bolag som Umeå Energi och Bostaden, gått med över 1 900 miljoner i vinst! Men när kommunalrådet Holmlund konfronterades med situationen inom hemtjänsten av lokaltidningen Folkbladets reporter så bad han henne att hålla käften!
– Han hotade dessutom med att lägga ned socialnämnden om den inte klarar av att fördela sina knappa resurser och frågade sedan om han ska ”skära på skolan istället”, säger Lena Lindström.
– Maken till fräckhet får man leta efter! Särskilt med tanke på kommunens goda ekonomi.

– Vi som jobbar i vården måste få mera tid till våra brukare. Både till omvårdnad och till att jobba på den mänskliga relationen. Och det kräver mer personal.
– Annars blir jobbet både hårt och farligt, avslutar Lindström.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar