Kultur

Konsert med Dana Dragomir

Lena Lindström
Publicerad i
#48
Lästid 1 min

Jag kommer hem från jobbet Hemtjänsten klockan fem.  Jättetrött efter att ha cyklat en hel dag i en lättare snöstorm mellan vårdtagarna. Det känns som om jag inte orkar fara till konserten med Dana Dragomir. Men jag kommer mig slutligen iväg till Tegs kyrka.

In kommer en man som presenterar Dana och säger att hon är världens första kvinnliga professionella panflöjtist. Det är en manlig musikform. Dana är född i Bukarest i Rumänien. Efter dramatiska år i hemlandet så hamnade Dana i Sverige 1986. Hon blev upptäckt vid sexton års ålder, men det stora genombrottet kom efter fyra år med ledmotivet till Astrid Lindgrens Mio min Mio.

Dana spelar sitt otroligt vackra instrument, en panflöjt som ser ut på ett litet annat sätt än de som vi ser spelas på gator och torg.  Hon spelar några av våra vanliga svenska julsånger, och Mio min Mio som hon slog igenom med när hon flyttade till Sverige.

Dana berättar att panflöjt passar mycket bra till Abbas musik, och det stämmer verkligen då hon spelar ett potpurri på Abbas populära låtar. Samma tid i fjol dog Danas pappa så hon spelade en låt som hon tillägnade honom och den var verkligen vacker. Jag gick därifrån med än mera julstämning i mig.

Lämna en kommentar