Inrikes

S-kongress utan tydliga alternativ

Patrik Brännberg
Publicerad i
#51
Lästid 2 min

Skandalen kring Omar Mustafa har helt dominerat S-kongressens eftermäle. Att en personstrid kring en suppleant i partistyrelsen kan dominera media beror delvis på det tunna politiska program som presenterades på kongressen.

När det gäller kongressens på förhand mest diskuterade fråga, den om vinster i välfärden, blev socialdemokratins svar att ”fisa och hålla för”. Enligt en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet finns ett starkt stöd bland svenska folket för ett vinstförbud inom skattefinansierad vård, skola och omsorg. Hela 62 procent vill inte tillåta vinstutdelning inom offentlig sektor. Trots att frågan alltså skulle kunna bli en valvinnare vägrade Socialdemokraterna att ta en tydlig ställning mot välfärdsprofitörerna.

Kongressens beslut blev istället obegripligt för de flesta. De vill tillåta vinster – men inte så stora. Begränsningen kommer att ske genom att olika kvalitetskrav ställs på bolagen. Dessutom vill man ge kommunerna rätt att säga nej till skoletableringar. För väljarna kommer det att bli svårt att se konkreta skillnader mellan S och de borgerliga partierna.

I övrigt beslutade kongressen om att ungdomar skulle garanteras ett jobb eller åtgärd efter 90 dagar som arbetslös. Detta efter en debatt som S förgäves försökte haussa upp bland journalistkåren. Förslaget är inte dåligt – men att unga får praktik efter 90 dagar kommer inte att kunna fungera som en valvinnare 2014.

Att kraftiga motsättningar fortfarande lurar under ytan inom S understryks av kombinationen av räddhågsna politiska diskussioner och den bittra personstriden kring Omar Mustafa. Tyvärr verkar det Socialdemokratiska partiet långt ifrån kapabelt att prestera något som liknar ett politiskt alternativ till den borgerliga Alliansen.

Lämna en kommentar