Inrikes

Allt fler löntagare utan kollektivavtal

Patrik Brännberg
Publicerad i
#54
Lästid 1 min

Enligt en rapport från Folksam kan mellan 420 000 till 750 000 svenska löntagare sakna kollektivavtal. Den som saknar kollektivavtal saknar ofta de avtal om tjänstepension och andra försäkringsförmåner som är kopplade till avtalet.

Främst handlar det om ekonomiskt skydd vid arbetsskada, sjukdom och pensionering. En löntagare med 25 000 kronor i månadslön kan förlora 2 400 kr/mån vid sjukdom och 5 866 kr/mån vid arbetsskada. Vid pensioneringen går personen miste om 4 700 kr/mån i tjänstepension.

Folksams rapport visar också att det försämrade skyddsnätet vid arbetslöshet och sjukdom sakta ersatts av privata försäkringar. Andelen löntagare med en privat sjukförsäkring har ökat från 32 till 40 % mellan åren 2008-2013. Samma utveckling syns när det gäller arbetslöshets- och sjukvårdsförsäkringar.

Rapporten bekräftar utvecklingen mot ett otryggare samhälle där tillgången till välfärden begränsas till grupper som har råd och där klassklyftorna blir tydliga även när det gäller saker som sjukvård och pensioner.

Lämna en kommentar