Slagserien

Snabbt och hårt i nummer 57

Publicerad i
#57
Lästid 2 min

Blinde Barber beväpnar sig

► I den amerikanska delstaten Iowa har blinda beviljats tillstånd att bära skjutvapen. I tidningen Des Moines Register kan man i ett videoklipp följa blinde Michael Barber när han, glad i hågen, köper en pistol tillsammans med sin fru.
– När du skjuter med en pistol tar du fram den, siktar och skjuter, och jag tycker inte nödvändigtvis att det krävs syn för det, säger blinde Barber till tidningen.
Och folk undrar varför USA förlorar krigen…

Nazistmarsch i Stockholm

► Ett hundratal nazister deltog i den marsch som Svenskarnas Parti, SvP, organiserade i centrala Stockholm den 14 september. SvP hette tidigare Nationalsocialistisk Front och har kopplingar till en rad våldsdåd – bland annat polismorden i Malexander år 1999. Mellan 500-1 000 motdemonstranter hade samlats på Hötorget samt längs med nazisternas marschväg. Vid flera tillfällen kastade nazisterna föremål på motdemonstranterna. Vissa motdemonstranter kastade vattenballonger på nazisterna.
Tyvärr är nazisterna vattentåliga…

5 år sedan Lehman-kraschen

► Den 15 september i år var det fem år sedan investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs och sände chockvågor genom det globala finanssystemet. Lehmankraschen blev symbolen för den djupaste ekonomiska krisen i världen sedan 1930-talet, med massarbetslöshet och gigantiska åtstramningspaket som följd.
Fem år senare är banksystemen i princip lika oreglerade som före kraschen. Samtidigt bryter massarbetslöshet och social otrygghet  sönder samhällskontraktet i en rad länder.
Det är inte svårt att förstå politikerföraktet…

Ig Nobelpriset utdelat

► Varje år delas Ig Nobelpriset ut som en parodi på det riktiga Nobelpriset för, låt oss säga, ”ovanliga” bedrifter. Årets Fredspris går till den vitryske diktatorn Alexander Lukasjenko, efter att han gjort det olagligt att applådera offentligt. Lukasjenko får dock nöja sig med att dela på priset med den vitryska polisen, efter att dessa anhållit en enarmad man – misstänkt för att ha applåderat offentligt.
Bland övriga pristagare finns en grupp brittiska forskare som kommit fram till att ju längre en ko legat på marken, desto större sannolikhet är det att den kommer att ställa sig upp. Och några amerikanska forskare som har svalt hela gnagare för att, efter att gnagaren passerat deras matsmältningssystem, se vilka ben som upplösts och vilka som fortfarande är hela…Priset delas ut för dessa sanna, om än osannolika, bedrifter.
Och så gnäller vissa över minskade forskningsbidrag…

Rymdsond lämnar solsystemet

► För första gången färdas något som människan tillverkat ut ur vårt solsystem. Det är rymdsonden Voyager 1 som efter 36 års färd nu ger sig ut i den ”stora kalla tomheten” som finns mellan olika solsystem. Enligt BBC kommer det att dröja ytterligare 40 000 år innan Voyager 1 når ett annat solsystem.
Vi hade velat se sonden bemannad, t.ex med Lukasjenko…

Lämna en kommentar