Inrikes

Från NSF till SvP – en historia av blod och våld

Veckans Nyheter
Publicerad i
#60
Lästid 2 min

Svenskarnas Partis historia, från bildandet av Nationalsocialistisk Front (NSF) 1994 och fram till idag, präglas av våld och kriminalitet.

  NSF grundades av aktivister med kopplingar till nazistgruppen Vitt Ariskt Motstånd, VAM, som genomförde en rad uppmärksammade vapenstölder och bankrån i början av 1990-talet.
  TV3-programmet Insider gav en skrämmande inblick i våldskulturen inom NSF för ett antal år sedan. Insider hade bland annat fått tag i interna filmer som visar hur NSF-medlemmar tränar med avsågade hagelgevär och automatvapen. Många av dessa vapen finns troligtvis fortfarande i kretsen kring dagens Svenskarnas Parti.
  År 1998 bildades den paramilitära styrkan Legion Wasa av Curt Linusson – idag kommunfullmäktigeledamot för SvP i Lidköping. Legion Wasas uttalade syfte var att förbereda sig för raskrig. ”Legionen” sade sig vårda andan från 20- och 30-talens frikårer. Att Linusson har ett förflutet som plutonchef inom Hemvärnet och instruktör inom Försvarsutbildarna understryker allvaret i dessa förberedelser.
  År 1999 avrättas två polismän i samband med ett bankrån i Malexander. Två av tre gärningsmän hade kopplingar till NSF/SvP.
  År 2004 anhölls fyra nazister som tränat med Linussons Legion Wasa misstänkta för förberedelse till terrorbrott. De planerade en rad politiska mord och sprängattentat mot bland annat kraftverk, broar och järnvägar. Ledaren för den nazistiska terrorcellen hade begärt utträde ur NSF kort innan gruppen greps av polisen. Hade nazisterna fullföljt sina planer hade vi kunnat se en svensk motsvarighet till den tyska nazistgrupp som nyligen greps för uppåt tio mord.
  År 2007 misshandlade medlemmar i NSF/SvP ihjäl en 55-årig handikappad man i Upplands-Väsby. Gärningsmännen filmade, sjukt nog, dådet med mobilkamera.
  År 2009 dömdes SvP:s kontaktperson i Gävle för misshandel efter den uppmärksammade attacken mot Färnebo folkhögskola.
  I samband med kravallerna i Husby våren 2013 deltog representanter för SvP i organiseringen av ”Sveriges medborgargarde” som enligt tidningen Expo hade som uttalat syfte att åka till förorterna för att slå ned invandrare. I medborgargardet ingick, förutom SvP-medlemmar, även fotbollshuliganer och medlemmar i Svenska Motståndsrörelsen.

Läs även:

Lämna en kommentar