Kultur

Julens bästa TV

Tobias Stålnacke
Publicerad i
#61-62
Lästid 3 min

JUL-TV Konceptet uppesittarkväll känns mossigt och leder tankarna till rimstugor där mer eller mindre bortglömda hel- och halvkändisar krystar fram julklappsrim, och artister, inte sällan aktuella med en nysläppt julskiva, gör lama tolkningar av ”O helga natt” i ena andetaget och Whams ”Last Christmas” i andra. Hoppas att Plura och Måns (Jonsson, sångare i Eldkvarn, respektive Herngren, filmregissör) kan förnya den slitna tv-traditionen på samma sätt som de vitaliserade mat-tv. 

När fjärde säsongen av ”The Walking Dead” startade i USA i oktober bänkade sig ofattbara sexton miljoner tittare i tv-sofforna. Under mellandagarna är det efterlängtad säsongspremiär i svensk tv. ”The Walking Dead” är något så ovanligt som en tv-serie som lyckas förena zombieapokalyptiskt mag- och tarmsplatter med trovärdiga psykologiska reaktioner hos huvudkaraktärerna. Det är en tv-serie som tar ett större grepp om zombieproblematiken och inte viftar undan alla självklara samhällskonsekvenser av en zombieinfektion: nationer i förfall där små grupper av människor tvingas välja mellan samarbete eller konflikt för att överleva och där meningen med ett fortsatt liv ständigt ifrågasätts.

Men en zombieserie utan avhuggna sömngångarhuvuden och genomborrade zombiehjärnor vore inte värd namnet. Bonustips: Läs även Robert Kirkmans seriealbum som tv-serien bygger på, och boken ”The Zombie Survival Guide: Complete Protection from the Living Dead” av Max Brooks, så är du förberedd om/när de odöda knackar på dörren.

Trey Parker och Matt Stone, männen bakom tv-serien ”South Park”, är inte rädda för att sticka ut huvudena i blåsväder men frågan är om det någon gång har blåst snålare än när de har låtit de uppkäftiga och respektlösa snorungarna Stan, Kyle, Kenny och Cartman driva med religion i allmänhet och kristendomen i synnerhet. Religion är ett ämne som återkommit med jämna mellanrum under seriens sjutton säsonger, och Comedy Central gör en kulturgärning genom att visa ett klassiskt avsnitt om dagen med religiöst tema och/eller jultema som uppladdning inför jul.

Till mina favoriter hör avsnittet där fader Maxi rör upp känslorna i Vatikanen genom att föreslå att kardinalerna kanske ska överväga att sluta ha sex med småpojkar, och avsnittet där Kyle får hjälp av julbajskorven Mr Hanky att förstå varför judar inte firar jul. Visste ni förresten att fröet till det som sedermera blev ”South Park” var två animerade kortfilmer i vilka Jesus, tomten och snögubben slåss om herraväldet över julen. Det slutar med att barnen lär sig att den enda sanna meningen med julen är julklapparna.

God jul, kamrater!

PLURAS JUL – HOS MÅNS
TV3 måndag 23 december 20.00
THE WALKING DEAD
Kanal 9 söndag 29 december 22.00
SOUTH PARK
Comedy Central måndag 16 december

Lämna en kommentar