Kultur

Julklappstips: Skivor, böcker och en DVD-box

Tobias Stålnacke
Publicerad i
#61-62
Lästid 2 min

SKIVOR

”Vertikal”
Cult of Luna
Lika löser lika är en kemisk minnesregel för lösningsmedel men den funkar lika bra på Umeåbandet Cult of Lunas kompromisslösa musik. Deras linjära, repetitiva, malande och intensivt mörka metal löser upp ångest på nolltid trots att varje ton är genomsyrad av kompakt svärta. Medicin för ångesttyngda själar. Cult of Luna hann även med att släppa EP:n ”Vertikal II” under året.

”Furor”
System AnnihilatedSystem Annihilated Furor
System Annihilateds debutplatta är så helgjuten och sprängfylld av kvalitetsmusik i gränslandet mellan hardcore och metalcore att jag golvas och förundras över att fyra snorungar i tonåren kan få en gammal stöt som mig att fullständigt tappa andan. Snacka om att ha framtiden för sig!

BÖCKER

”Hålfabriken” (Karneval förlag, 2013)
Frode Grytten och Marvin Halleraker halfabriken
Det är omöjligt att inte gilla ”Hålfabriken”, en norsk barnbok om industrialism och uppror. När hålfabriken läggs ner skakar samhället i sina grundvalar. Fåglarna kommer inte in i sina holkar. Golfare har ingenstans att slå sina bollar. Tandläkare står helt plötsligt utan jobb. Men det är först när statsministern tvingas utstå en schweizerost utan hål som situationen blir ohållbar. Fabriken förstatligas och hålfabriksarbetarna kan tåga in i densamma som revolutionshjältar. Bedårande barnbok med allvarliga undertoner.

”Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien” (Natur & Kultur, 2013)
Mohsin Hamid
Mohsin Hamids tredje roman är en maskerad överlevnadsguide för hur man klarar sig i en värld som tappat kontrollen över sig själv. I det lilla perspektivet handlar boken om en man som inte drar sig för att kliva över lik när han kravlar sig upp från extrem fattigdom och blir snuskigt rik i ett fiktivt land som till förvillelse är likt författarens hemland Pakistan. I ett större perspektiv är boken en smart och angelägen roman om maktmissbruk, korruption, fattigdom, klass, urbanisering, miljöförstöring och våld. Och kärlek som trotsar allt och rör sig fritt över gränserna, må de vara litterära eller geografiska.

DVD-BOX

”The Wire – The Complete Series”
Världens bästa tv-serie alla kategorier. ’Nuff said.

The-Wire-333-idris-elba-wallpaper

Lämna en kommentar