Inrikes

Vänsterpartiet och vinsterna i välfärden

Jan Hägglund
Publicerad i
#63
Lästid 2 min

Arbetarpartiet har alltid varit emot att vinstdrivande företag ska släppas in i vård, skola och omsorg. Så är inte fallet med Vänsterpartiet. Inte i kommuner och landsting. Under perioden 2010-2014 har V varit med och styrt 73 kommuner och landsting tillsammans med S och/eller MP. V har dessutom ingått i ytterligare 15 styrande koalitioner där även borgerliga partier ingått. I många av dessa kommuner finns privata vinstdrivande företag. Men detta har inte på något sätt hindrat V från att sätta sig i styret för dessa kommuner.

Det är bra att Vänsterpartiet har gjort ”nej till vinster i välfärden” till en stor fråga i riksdagsval. Jonas Sjöstedt hotar att inte sätta sig i en regering som accepterar vinster i välfärden. Det är synd att V inte är lika principfasta när det gäller kommuner och landsting. Och det är dessutom inte mycket till hot i dagsläget. Det är heller inte mycket till löfte till de egna. Alla signaler från S tyder på att V inte är aktuella för Stefan Löfven när det gäller ett regeringssamarbete. Men om ett erbjudande om en ministerpost verkligen kom, från S till V, så tyder Vänsterpartiets agerande i kommuner och landsting på att det inte är mycket bevänt med principfastheten. 

Läs även:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar