Kultur

Southern Comfort: Spännande krigsfilm i träskmiljö

Davis Kaza
Publicerad i
#64
Lästid 2 min

DVD. Plask, klafs, pang, pang. Så skulle Walter Hills film Southern Comfort från 1981 kunna sammanfattas. Men denna spännande film som utspelar sig i Louisianas träskmarker erbjuder mer än så.

Året är 1973. Nio hemvärnsmän från Lousianas nationalgarde ska ut på en helgmanöver som innefattar att marschera genom (mycket) blöta träskmarker. Hemvärnsmännen är en brokig skara som mest av allt ser fram emot de prostituerade som de ”ordnat” till hemkomsten. Gruppen lyckas, inte helt oväntat, gå vilse och finner sig blockerade av en bred å. För att slippa vända tillbaka stjäl de istället kanoter från den lokala Cajun-befolkningen.

När hemvärnsmännen är halvvägs över ån återvänder Cajunsen och ser att deras kanoter blivit stulna. I detta läge bestämmer sig en av de mindre begåvade i sällskapet för att bränna av en redig salva lösa skott med sin kulspruta. Riktning: Cajuns. Men dessa vet inte att idioten med kulsprutan skjuter lösa skott. Så de besvarar elden med skarpa skott och lyckas döda hemvärnsmännens gruppledare (en av ytterst få dugliga i gruppen). Tumult utbryter. Viktiga saker (givetvis kartan och radion) tappas i vattnet.
Utan karta och radio, med en handfull skarpa skott och med en helt oduglig ny gruppledare ska hemvärnsmännen nu hitta hem. Tätt följda av hämndlystna Cajuns. Genom ett ogästvänligt och fruktansvärt blött träsk. Det är upplagt för katastrof…

Kan du bara få tag i filmen lär du inte bli besviken. Själv lånade jag den av en kompis som köpt den på Tradera. Men den ska även finnas att hyra från exempelvis Hemmakväll. Plask, klafs, pang, pang. Se filmen!

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar