Inrikes | Umeå

Blockad mot kafé i Umeå

Davis Kaza
Publicerad i
#66
Lästid 2 min

Lördag den 29 mars organiserade Socialistisk Ungdom – det fackliga alternativet en symbolisk blockad mot Café Göteborg i Umeå. Blockaden riktade sig mot att kaféet bryter mot kollektivavtalet genom att låta jobbsökande ungdomar ”provjobba” gratis.

Blockaden pågick under en timme på lördagseftermiddagen. De kunder som kom för att besöka kaféet fick ett flygblad med argument varför de borde välja ett annat ställe att fika på. Reaktionerna var uteslutande positiva. 70-75 % av de som kom för att besöka kaféet valde att vända i dörren. Flera förbipasserande stannade till och gav tummen upp eller knäppte ett kort.

Upprinnelsen till blockaden var att en person som sökt jobb på Café Göteborg publicerade en sms-konversation på Facebook. I denna konversation erbjöd en av cheferna, svart på vitt, personen att provjobba utan lön. Chefen hade t.o.m fräckheten att kalla det hela för en ”rullande anställningsintervju”! Café Göteborg har sedan länge ett dåligt rykte som en arbetsgivare som utnyttjar unga jobbsökande. En av deltagarna på blockaden hade själv tidigare fått ”provjobba” på Café Göteborg. Efter tre arbetspass under tre helger fick hon betalt i form av ett kuvert innehållande 300 kronor…

”Provjobb” är något som oseriösa arbetsgivare har uppfunnit för att utnyttja unga människor som saknar arbetslivserfarenhet och har dålig koll på vilka regler som gäller. I kollektivavtalet som Café Göteborg tecknat med Hotell- och Restaurangfacket så finns enbart det som kallas för provanställning. Men en sådan anställning innebär, enligt kollektivavtalet, att lön ska utgå från den första arbetade timmen. Gratis provjobb finns alltså inte och innebär ett brott mot kollektivavtalet.

År 2011 publicerade LO en rapport som varnar för att antalet arbetsgivare som låter ungdomar ”provjobba” gratis har ökat. Saknar företaget kollektivavtal finns det egentligen inget som hindrar dem från att ta in gratisarbetare. Men som exemplet Café Göteborg visar så drar sig inte heller arbetsgivare som tecknat kollektivavtal från att bryta mot dem.

Blockaden mot Café Göteborg är den första i en rad aktioner som Socialistisk Ungdom – det fackliga alternativet planerar att genomföra mot oseriösa arbetsgivare. Förhoppningen är att engagera fler ungdomar i att ta strid för sina rättigheter på arbetsmarknaden. Och för att sätta press på facket att börja agera. Arbetsgivare som struntar i kollektivavtalen och utnyttjar ungdomar måste sättas på plats. Och det görs inte enbart genom fördömanden och rapporter. Det krävs dessutom handling.

Känner du till en arbetsgivare som utnyttjar ungdomar, exempelvis genom gratis provjobb? Vill du se till att den arbetsgivaren sätts på plats? Hör då av dig till Socialistisk Ungdom – det fackliga alternativet! Skicka ett mail till socialistiskungdom@gmail.com eller ring 073-702 25 08.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar