Inrikes

Tre variationer på låtsaskamp mot EU

Jan Hägglund
Publicerad i
#67
Lästid 3 min

Nationalismen. Ett alternativ till EU:s allt starkare maktstruktur kan inte bygga på riksdagens maktstruktur. EU:s makt kommer genom att riksdagar och parlament frivilligt har, och fortsätter att, avstå makt till EU. Riksdagens maktstruktur utgör basen för den räddhågsna, och nationellt orienterade, borgerlighetens mjäkiga motstånd mot den aggressiva, globalt orienterade, EU-borgerligheten. Tidigare var det Vänster- och Miljöpartierna som stod för detta nationalistiska EU-motstånd. Men dessa partier har givit upp sitt EU-motstånd. Idag är det rasisterna i högerpartiet Sverigedemokraterna som står för nationalismen här hemma. I Grekland representeras nationalismen av nazisterna i Gyllene gryning. Nationalismen utgör trots allt den allvarligaste varianten av låtsaskampen mot EU.

Förändra EU inifrån. Idag försöker Vänsterpartiet, tillsammans med borgarna i Centern, Miljö- och Piratpartiet samt Feministiskt Initiativ (Fi), inbilla oss att de skulle kunna förändra EU inifrån. Representanterna för förändra inifrån-linjen har accepterat EU. Det har valts in pålästa och radikala personer i EU-parlamentet. Jonas Sjöstedt och Sören Wibe är två exempel från länet. Men de kunde inte förändra EU utan anpassade sig istället. Ingen EU-parlamentariker kunde hejda EU:s brutala framfart i Grekland. Det yttersta beviset för att dessa partier inte förmår någonting är att de inte ens har försökt starta en debatt kring utvecklingen mot en EU-armé kallad Eurokåren! Denna började byggas för 22 år sedan och består idag av en fast styrka på 60 000 soldater. Till de verkliga politiska tungviktare som uttalat sig för att skapa en EU-armé finns förbundskansler Angela Merkel. Tros att de inte ens klarat av att berätta för den svenska befolkningen att det redan en Eurokår med 15 brigader vill alltså Vänsterpartiet, Centern, Miljö- och Piratpartiet samt Feministiskt Initiativ (Fi) få oss att tro att de skulle kunna förändra EU inifrån. Militariseringen av EU måste bekämpas. Snacket om att ”förändra inifrån” utgör en annan variant av låtsaskampen mot EU. Den skamligaste.

Den tomma frasen. För vissa vänstergrupper räcker det med att ropa ”Skrota EU – för ett Socialistisk Europa”. Utropet passar bra för att dra ned applåder för redan frälsta på Första maj. Men denna klämkäcka fras saknar varje innehåll. Den som åkte ut till Volvo lastvagnar, för att tala med de 600 arbetare som förlorar jobben då monteringen flyttar, skulle mötas av buu-rop istället. Och inte bli ombedd att komma tillbaka. Dessa frasmakare behöver inte några alternativa maktstrukturer till EU. Inte ens de som för fram frasen tror på den. Detta är den löjligaste formen av låtsaskamp mot EU.

Innehållsförteckning i Temanumret:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar