Slagserien

Snabbt och hårt i nummer 73

Publicerad i
#73
Lästid 3 min

Denna Slagserie handlar uteslutande om Stefan Löfvens nya regering. Ändå hinner vi inte raljera över allt…

Kontakt med döda

 Den nya ministern Kristina Persson, med ansvar för ”strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete”, har ett förflutet som heter duga. På 1990-talet sysslade Persson mycket med allehanda New Age-aktiviteter. Bland annat påstod sig Persson ha fått kontakt med sina tidigare liv medelst djupmeditation. I ett av sina liv, på 1300-talet, ska Persson ha blivit ihjälslagen – blott 19 år gammal. Vidare levde hon som fattig finsk torparhustru på 1800-talet och hade en period som man på 1900-talet. Hon ska också ha ”haft beröring” med Raoul Wallenberg under ett av sina liv.
Uttrycket ”lik i garderoben” fick just en helt ny innebörd…

Disneyministern

 En av den nya regeringens största överraskningar var utnämningen av Alice Bah Kuhnke till kultur- och demokratiminister. Den tilltänkta ministern saknar helt politisk erfarenhet och gick med i Miljöpartiet bara tre dagar innan regeringen presenterades.
Hennes karriär började istället inom TV, som en av tre programledare för Disney-klubben. Den tog sedan fart vidare in i Söndagsöppet och avslutades med en egen talkshow i slutet av 1990-talet. Sedan dess har hon varit chef vid olika organisationer av typen Rättvisemärkt. Något vidare kulturellt kunnande har hon inte uppvisat. Men självförtroendet är på topp:
– När jag fick frågan kände jag mig säker på att just kultur- och demokratifrågor, och att vara statsråd, var helt rätt, sa hon till Expressen.
Alice Bah verkar leva i en Disney-värld…

En f.d SSU-fuskare

 Det är bara fyra av 24 ministrar i Löfvens regering som har tidigare erfarenhet av att sitta i en regering. Eller egentligen bara tre. Energiminister Ibrahim Baylan räknas inte. Hela Baylans politiska karriär har präglats av inkompetens. Som ordförande i gymnasienämnden i Umeå var han en hejare på att leda mötena. Men han kunde ingenting om gymnasieskolan.
Det enda Baylan har varit skicklig på är att armbåga och intrigera sig fram till köttgrytorna. Som SSU-ordförande i Umeå lyckades Baylan t ex säkra sin kandidatur till förbundsstyrelsen genom att dribbla bort ”vänsterfalangen” genom ett listigt valfusk. Genom en idog lobbygrupp lyftes han plötsligt en dag upp till att bli skolminister av Göran Persson.
Och sen har han inte gått att bli av med…

Ännu en f.d SSU-fuskare

 Även ministerkollegan Ardalan Shekarabi har härjat inom SSU. Shekarabi valdes till SSU-ordförande år 2004. I kampanjen för att bli ordförande använde han sig av 76 000 kronor som egentligen skulle gått till ”integrationsprojekt”. Shekarabis ordförandeskap kantades av skandaler. Bl a avslöjades att SSU systematiskt fuskat till sig bidrag genom att blåsa upp sina medlemssiffror. Shekarabi tvingades avgå efter ett år och efterträddes av… Anna ”Crazy Horse” Sjödin. Nu gör Shekarabi comeback – i regeringen.
”En olycka kommer sällan ensam”, eller vad säger man…

Lämna en kommentar