Inrikes

Har Löfven stöd av sitt parti?

Jan Hägglund
Publicerad i
#76-77
Lästid 3 min

Det är allvar nu. Det som står på spel är det som svensk arbetarrörelse har kämpat för att uppnå via kollektivavtal och arbetsrättsliga lagar under hundra år. Vi måste komma ihåg att nyvalet blev nödvändigt eftersom Alliansen utnyttjade SD i ett försök att ”ta makten”. I detta läge gjorde Svenska Dagbladet (SvD) ett utspel för att stoppa extravalet genom ett misstroendevotum. Detta gjorde ett nyval även till en demokratisk nödvändighet.

Hela arbetarrörelsen måste bidra för att besegra Alliansen. Det gäller för oss socialister i Arbetarpartiet (trots vår starka kritik mot S egen variant av högerpolitik) och det gäller för Vänsterpartiet. Och det borde även gälla för vissa S-profiler.

Men inte. LO-ledaren Thorwaldsson pratade med DN som sedan skadeglatt kunde citera honom: ”det allra bästa vore om extravalet inte blev av…”. Detta var är att sticka kniven i ryggen på Löfven. Och även på oss andra som kommer att bidra i nyvalet. Men även Margot Wallström, Mona Sahlin och pompöse Persson har uttalat sig i tidningar på ett sätt som underminerar Löfven. Intrycket är att vissa vill skapa en ny Juholt-kalabalik. Varför denna illojalitet?

Den illojala oppositionen – och kopplingen till MP
Mona Sahlin och Thomas Bodström tillhör den mest uttalade antifackliga fraktionen inom S. Som vi skrev tidigare vill de kapa banden till fackföreningarna. Kapas banden mellan Socialdemokraterna och facken försvinner dels partiets särart. Dels skulle fackföreningarna avideologiseras och försvagas. Arbetarrörelsen, något mycket större än ett enskilt parti eller en enskild fackförening, skulle lida ett historiskt nederlag. Kapas banden mellan parti och fack i detta läge vore det inledningen till en allmän offensiv från arbetsgivarna sida för att försvaga fackföreningarna. Maktförhållandena i samhället skulle tippa över till förmån för kapitalägare och borgerliga politiker.

Och detta är målet för gruppen kring Mona Sahlin. Många vet att Sahlin är illa omtyckt av LO-facken. Men det sägs inte rakt ut hur illojal mot partiet som den fraktion Sahlin och Bodström representerar verkligen är. De är egentligen inget annat än borgerliga infiltratörer inom S. Sahlinarna led ett nederlag efter valet 2010 då Mona själv tvingades avgå som partiledare. De har legat lågt sedan dess. Men den illojala opposition som hennes fraktion representerar väntar nu på att Stefan Löfven ska misslyckas. Det är därför de ständigt gör kritiska uttalanden i tidningar som Expressen. Och det är därför som tidningar som Expressen ständigt tycker att Sahlin är intressant – hur lite hon än har att säga.

Det är typiskt att denna grupp är de mest ivriga förespråkarna för ett samarbete mellan S och MP. De vet att ett sådant samarbete med MP skulle sätta stopp för allt vad arbetarpolitik heter.
Det finns två hinder för Stefan Löfven och Socialdemokraterna när det gäller att driva krav som kan vinna arbetarväljarna åter – bort från SD. Det ena hindret är ett samarbete med MP. Det andra hindret är den illojala fraktionen inom S i form av ”sahlinarna”.

Låt oss sammanfatta: ska Alliansen besegras måste arbetarna som röstat på SD i de senaste valen vinnas tillbaka. Detta kan bara ske genom en arbetarvänlig politik. Vi uppmanar nu de som röstat på SD att bryta med detta partis ledning.

Ni övergav inte Moderaterna för att SD:s ledning skulle försöka återinsätta Alliansen – direkt efter valet. Använd Socialdemokraternas valsedel (eller Vänsterpartiets) i valet i mars. Vill ni sedan arbeta för en verklig, socialistisk, arbetarpolitik – gå med i Arbetarpartiet.

Läs mer:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar