Inrikes

Ribbsäters oroväckande historia

Davis Kaza
Publicerad i
#78
Lästid 4 min

I januari dömdes den f.d manliga modellen Patrick Ribbsäter till 6 månaders fängelse för misshandel av sin flickvän. Under år 2014 försökte Patrick Ribbsäter etablera sig i Umeå. Detta under namnet ”Umeå 6 Degree”. Ribbsäters första ”satsning” var att försöka etablera sig som s.k festfixare. Men den verksamhet han ville bygga upp riskerade att dra in unga tjejer i prostitution.

Ribbsäter kontaktade ungdomar via Facebook. Han bjöd sedan in dessa att delta på olika fester. Ungdomarna, oftast unga tjejer, lockades med löften om över 1000 kronor per kväll, plus gratis alkohol, om de kom och festade med Ribbsäter och dennes kompanjoner. Desto fler fester ”fixaren” Ribbsäter skulle ha hunnit organisera, desto fler unga tjejer skulle ha funnits i hans kontaktnät.

Denna typ av verksamhet är internationell och fungerar så här: När kontaktnätet med tjejer är uppbyggt kan typer som Ribbsäter börja ta betalt av för att ställa ”sina” tjejer till förfogande. Hans sort hyr alltså ut tjejer till de som vill ”spetsa” sina egna fester med närvaron av unga tjejer. En sådan verksamhet kan vara en inkörsport till prostitution.

Å ena sidan hamnar det ofta tjejer med en trasig bakgrund i denna typ av kontaktnät. Å andra sidan kommer ”kunderna” med tiden oundvikligen att börja ställa krav på tjejerna. Det kan handla om önskemål som rör deras klädsel (kortare kjolar) eller att tjejerna ska vara tillmötesgående om någon vill att de ska sitta i deras knä. Steg för steg ökar kraven och steg för steg ökar acceptansen från vissa av tjejerna. Det är på detta sätt som prostitution kan växa fram. Det kan både ske med och utan festfixarens vetskap. När kontaktytan väl är etablerad finns risk för att händelseutvecklingen får sin egen dynamik.

Ribbsäter är inte obekant med denna typ av verksamhet
I Thailand år 2008 organiserade Ribbsäter en ”Closed Door Lunch” tillsammans med porrklubben ”Champagne Charlie’s”. Lunchgästerna utlovades uppvaktning av ”värdinnor” (i Thailand betyder detta vanligtvis prostituerade) samt en stor show för att ”fukta” aptiten. För att inte ens den mest fantasilöse person skulle missa budskapet presenterades ”aptitfuktaren” bak ”stängda dörrar” i form av en bild på en kvinna i färd med att ta av sig trosorna. Verksamheten som Ribbsäter försökte starta i Umeå måste ses mot denna bakgrund.

Personer som Ribbsäter måste uppmärksammas och isoleras. Och på så sätt stoppas.

Patrick Ribbsäters historia väcker allvarliga farhågor

Ribbsäter är dömd för en rad grova våldsbrott – ofta riktade mot sina flickvänner.

2000: Den 30 maj dömer Hovrätten för Västra Sverige Ribbsäter till ett år och fyra månaders fängelse för misshandel, plus grov misshandel, av en man och en kvinna. Kvinnan var vid tidpunkten Ribbsäters flickvän. (Målnr B 2360-00)

2004: Den 3 mars dömer Göteborgs Tingsrätt Ribbsäter till fyra månaders fängelse för att han misshandlat en medfånge under tiden han satt av det straff han dömdes till år 2000. (Målnr B 884-01)

2009: I september blir Ribbsäter påkommen, av sin flickvän, med två andra kvinnor i flickvännens lägenhet i London. När flickvännen vill bryta relationen blir Ribbsäter våldsam. Flickvännens chaufför går in och skyddar henne, varpå Ribbsäter hugger chauffören i ansiktet med ett avbrutet vinglas och tar struptag på denne så att en nackkota knäcks. Ribbsäter lyckas gå fri då han hävdar självförsvar.

2011: I juni döms Ribbsäter till böter och samhällstjänst för att ha misshandlat en ny flickvän.

2011: Den 18 oktober angriper Ribbsäter åter sin flickvän fysiskt efter ett besök på sexfesten ”Killing Kittens” i London. Misshandeln pågår i två timmar innan kvinnan lyckas fly ur Ribbsäters bil.

2012: Den 20 augusti döms Ribbsäter till fyra år och tre månaders fängelse för denna misshandel av domstolen Old Bailey Crown Court i London. Enligt domaren hade Ribbsäter visat ”sadistisk njutning” när han gav sig på flickvännen.

2013: Under hösten 2013 släpps Ribbsäter fri efter att ha suttit av halva strafftiden. Kort därefter dyker den före detta modellen upp i Umeå.

2015: Ribbsäter döms till sex månaders fängelse av Umeå Tingsrätt för misshandel, ofredande, olaga hot och skadegörelse. Målsägande är Ribbsäters nya flickvän i Umeå. Misshandeln skedde i början av december 2014. (Målnr B 2928-14)

Läs mer om den senaste incidenten:

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar