Kultur

Skrämmande dokumentär om svenska jihadister

Davis Kaza
Publicerad i
#80
Lästid 4 min

DOKUMENTÄR Mellan 250 och 300 svenska medborgare hittills har varit i Syrien och slagits för ISIS (Islamiska staten). Sverige ligger på ”tredje plats” i Europa när det gäller antalet ”Syrienjihadister”. Detta är en av de skrämmande utgångspunkterna för Uppdrag Gransknings program Shahada (Martyrskap) som sändes den 18 februari i år.

Basen för programmet är en intervju med en ung kille från Göteborg, kallad ”Adam”, som varit nere i Syrien och stridit för ISIS. ”Adam” berättar att han är född och uppvuxen i Göteborg och att han inte blev praktiserande muslim förrän han var i 16-årsåldern. Trots detta bestämde han och några av hans kompisar sig för att lämna tryggheten i Sverige – och utbildningen till tandläkare – för att åka ned och slåss för ISIS. ”Adams” historia är inte unik. De flesta utländska ISIS-krigare är, likt honom, män i 20-årsåldern från storstädernas förorter. Merparten har radikaliserats genom den extreme fundamentalisten Anwar al-Awlakis idéer – som ”Adam” kallar för ”bin Ladin på engelska”.

Väl på plats i Syrien eller Irak blir de medskyldiga till de fruktansvärda övergrepp som ISIS utsätter sina motståndare för. Och kommer att präglas av dessa när och om de återvänder till exempelvis Sverige. Den brutalitet som ISIS visar har medeltida proportioner. ISIS piskar, halshugger, korsfäster, våldtar samt bränner sina motståndare levande. Dessutom har de återinfört slavhandeln. Tusentals kvinnor och barn har tagits till fånga, främst från den kurdiska folkgruppen yazidier, och gjorts till slavar som säljs till högstbjudande på slavmarknader. I TV-programmet får vi höra ”Adam” försvara slaveriet. Detta är bara några av de fruktansvärda övergrepp som ISIS gjort sig skyldiga till. Och som präglar de människor som deltagit i övergreppen.

Sverige ligger, som sagt, på tredje plats i Europa när det gäller antalet s.k ”Syrienjihadister” per invånare. Enligt Uppdrag Granskning finns det exempel på personer som kommit tillbaka till Sverige och vårdats för sina krigsskador för att sedan åka tillbaka igen. ”Adam” är en av dessa. Trots det stora antalet jihadister som kommer från Sverige, i jämförelse med landets storlek, så saknas det lagar som gör att Säpo kan stoppa personer som de vet ska åka för att ansluta sig till ISIS.

Istället uppvisar svenska myndigheter en nästan osannolik naivitet i förhållande till dessa potentiella terrorister – eller krigsskadade personer. Det enda Säpo gör är att besöka personerna i fråga och ställa frågor – och uppmana dem att kontakta Säpo innan de åker ned till Syrien igen! En av Europas främsta forskare på islamiska terrororganisationer, Shiraz Maher, intervjuas av Uppdrag Granskning och kommenterar de svenska lagarna som ”chockerande” och ”hisnande”. ”Jag trodde inte det kunde hända i Europa idag” säger Shiraz Maher.

De förslag till åtgärder för att hantera återvändande ISIS-jihadister som presenterats av myndigheterna under vintern präglas av en naivitet som är direkt farlig. Örebro kommun uppmärksammades då de ansåg att återvändande ISIS-krigare bör få hjälp att skaffa ett jobb samt träffa en psykolog. Och Mona Sahlin (S), som numera titulerar sig ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism”, har uttalat sig positivt till satsningen i Örebro. Sahlin har även föreslagit att införa ett skattefinansierat stöd till återvändande ISIS-krigare!

De svenska myndigheterna visar en häpnadsväckande handlingsförlamning mot dessa personer, som på goda grunder inte bara kan misstänkas ha begått fruktansvärda brott. De kan också misstänkas utgöra en fara för sin omgivning – och kan dessutom agera rekryterare av nya ISIS-krigare! Förutom att den osannolika strutsmentaliteten utgör en fara, både för samhälle och individer, utgör flatheten dessutom ett oförlåtligt svek mot de hundratusentals (numera miljontals) människor som drabbats av ISIS brutalitet.

De människor som bor i Sverige har rätt att kräva att det svenska samhället iakttar en elementär form av självbevarelsedrift. Detta innebär att individer som bevisligen – enligt sin egen utsago, eller enligt sina egna familjemedlemmars uppgifter, har åkt ned för att delta i ISIS krigshandlingar och övergrepp måste behandlas som misstänkta terrorister. I jämförelse med ISIS-krigare är medlemmarna i exempelvis nazistgruppen SMR (Svenska Motståndsrörelsen) rena förskoleeleverna.

Alla bör se detta avsnitt av Uppdrag Granskning: ett avsnitt som på ett smärtsamt och skrämmande sätt visar det svenska samhällets, politikernas och polisens, oförmåga att hantera en situation som inte låter sig lösas genom tillsättandet av ”krisgrupper” och tändandet av ljus – vilket snarare passar då människor mördats av terrorister som i Norge, Paris och Köpenhamn. Sverige befinner sig i en situation som kräver ett agerande som förebygger terrorism och mord. Och som därmed också förebygger en senkommen, och kanske överdriven, reaktion när en katastrof eventuellt har hänt.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar