Slagserien

Slagserien i nummer 81

Publicerad i
#81
Lästid 3 min

Tung långtradare knäckte svag bro

► En bro i Gagnef i Dalarna  byggdes för vek. Eller var det chaufförens sinne som var försvagat? Fakta i målet är i alla fall att en snubbe försökte köra en långtradare med släp som vägde flera tiotals ton över en bro som bara klarade att bära fyra ton.
– Han har kört över bron, den har vikit sig och dragbilen har hamnat helt i vattnet, säger en polis till TT.

Chauffören klarade sig oskadd. Bron är dock helt knäckt och måste lagas och bärgningen av lastbilen blir inte enkel. Förutom sin ursprungliga vikt är nu långtradaren full av vatten. Dessutom har diesel läckt ut i vattnet.

Det verkar behövas starkare broar i Dalarna. Och tjockare glasögon för chaufförerna…

F.d utrikesministrar säljer sig

► Få blir väl förvånade, men överbetalda politiker verkar aldrig få nog. Nu har två högt uppsatta brittiska politiker blivit avstängda från parlamentet sedan de blivit påkomna med att erbjuda sina tjänster till ett kinesiskt företag. Det gäller Jack Straw, tidigare utrikesminister för Labour samt Malcolm Rifkind, tidigare utrikesminister för Tories. Jack Straw smygfilmades av Channel 4 när han berättar att han får nästan 800 000 kr för att hjälpa ett råvaruföretag att påverka EU. Rifkind sade till filmteamet, i tron att de var representanter för en kinesisk pr-byrå, att han kunde förmedla kontakter till alla brittiska ambassadörer i världen.

Rifkind har 67 000 pund i årslön från parlamentet (cirka 850 000 kr). Men mycket vill ha mer…

Parallellt universum leder till jordens undergång?

► Ett antal forskare vid CERN-laboratoriet i Schweiz kommer snart att vända upp och ned på allt jordens smartaste fysiker och filosofer trott om världen. Forskarna menar att gravitation från vårt universum ”läcker” ut i parallella universum. Målet är därför att upptäcka, eller till och med skapa, ett svart hål i miniformat. Om det lyckas kommer ett helt nytt universum att visa sig, tror forskarna.

I experimentet som startas denna vecka kommer partikelacceleratorn LHC att varvas upp till nästan dubbla energinivåer jämfört med tidigare. Tidigare experiment har genomförts, men inte lyckats. Enligt deras beräkningar krävs högre energinivåer och det tror sig forskarna nu kunna fixa. När partikelacceleratorn slås på mäts energin i Tera elektronvolt, TeV. En TeV är en miljon miljoner elektronvolt och hittills har forskarna sökt efter svarta hål upp till 5,3 TeV.

Det är extrema energinivåer och experimenten väcker visst motstånd. Vissa kritiker varnar till och med för att forskning som skapar svarta hål kan leda till jordens undergång. Nu verkar det vara ganska osannolikt att jorden skulle gå under till följd av experimentet.

Men om detta mot förmodan skulle ske får vi väl säga att ”det var kul så länge det varade”…

Lämna en kommentar