Inrikes

Skrytbyggen – en metod att lägga beslag på skattemedel

Davis Kaza
Publicerad i
#84
Lästid 2 min

Malmö kommun har invigt fyra stora arenor på bara sju år. Den senaste är Malmö Live. Miljoner i skattemedel rullar iväg även till de övriga skrytbyggena. Några exempel:

Malmö Arena. Arenan ägs av det privata företaget Parkfast AB. Kommunen betalar Parkfast AB fem miljoner om året, under tio års tid, för att arenan ska heta ”Malmö Arena”. Kommunen betalar ytterligare fem miljoner för att locka artister och evenemang till arenan. Samtidigt får Parkfast AB hyra marken som arenan står på för en symbolisk summa på tusen kronor om året – under 50 år!

Swedbank Stadion. Även ägaren till denna arena får hyra marken för en symbolisk tusenlapp om året – under hela 60 år. Kommunen beviljade dessutom fastighetsbolaget som äger arenan ett räntefritt lån på 145 miljoner. Även lånet löper på 60 år. Vidare har kommunen betalat för en väldig upprustning av vägar, planteringar och parkeringar runt om arenan.

Malmömässan. Bolaget som äger mässan får hyra marken som byggnaden står på för en – just det – tusenlapp om året. Detta under 50 år (vi anar ett mönster). Kommunen betalar dessutom 2,5 miljoner per år för att hyra Malmömässan men får endast nyttja lokalerna under tio dagar. Det blir en kvarts miljon om dagen.

Det framstår som osannolikt lätt att lägga beslag på skattemedel i Malmö. Allt som verkar krävas är en arena. Politikernas desperata försök att omvandla Malmö till en jätte inom turism- och konferensbranscherna – de nya tillväxtmotorerna – gör det väldigt lätt för fastighetsspekulanter att tjäna pengar. Nästan kriminellt lätt.

Läs även:

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar