Umeå

Framgångsrik manifestation på Kristallnatten i Umeå

Davis Kaza
Publicerad i
#88
Lästid 4 min

På Kristallnatten den 9 november genomfördes en manifestation i Umeå. Manifestationen hade tre viktiga syften:
a) att hedra de judar som föll offer för övergreppen 1938 på Kristallnatten samt för att bevara minnet av Förintelsen,
b) att motverka tillväxten av de nazister som har etablerat sig i Umeå,
c) att därmed försvara flyktingboenden och andra måltavlor mot framtida attentat. Trots splittringsförsök från lokalpolitiker som ställt sig utanför blev manifestationen den bredaste och kanske största någonsin i Umeå.

Talarna/arrangörerna ställde alla upp som privatpersoner, men hade sin bakgrund i hela sju av partierna i Umeå kommunfullmäktige (S, C, MP, FP, FI, V och Arbetarpartiet). Flera hundra umebor slöt upp på manifestationen, som blev en av de största som arrangerats på Kristallnatten i Umeå någonsin.

Konferencieren Jan Hägglund inledde manifestationen med en tyst minut för de judar som föll offer för Kristallnatten. Natten mellan den 9-10 november 1938 slogs tusentals judiska butiker sönder och över 1 000 synagogor brändes ned. Mellan 300-400 judar dödades och uppåt 30 000 fördes till koncentrationsläger. Davis Kaza talade om de nazister som organiserar sig idag och påminde om händelserna i Umeå och Kärrtorp hösten 2013. Margareta Rönngren och Mattias Larsson berörde de över 20 flyktingboenden som utsatts för bränder och andra attentat i år. Lykke Brodin påminde om nazisternas förföljelser av homosexuella. I kvällens sista tal tog Andreas Lundgren upp om dagens antisemitism och hatbrott mot judar. En värdig avslutning på en allvarlig och viktig manifestation. Under kvällen samlade Refugees Welcome dessutom in över 9 000 kr till nätverket På Flykt i Umeå.

Manifestationens upplägg var mycket framgångsrikt. I år hade vi breddat den politiska basen genom att bjuda in till ett blocköverskridande samarbete. Dessutom ställde alla talare upp som enskilda individer. Detta var för att underlätta samarbetet och tona ned konkurrensen om att synas. Därmed ökade fokus på själva Kristallnatten.

Framgången gjorde att vissa lokalpolitiker kände sig hotade. Mest hotade kände sig Anders Ågren (M) och Peder Westerberg (FP). Dessa har varit de två drivande i en aktiv kampanj för att spräcka den enhet manifestationen vilade på. Men de lyckades inte. Enheten bakom manifestationen och dess tre uppgifter höll.

”Judenrein Kristallnacht: The Latest Fashion In Sweden”
Det som den destruktiva duon Ågren & Westerberg däremot lyckades med var att framställa Arbetarpartiets Jan Hägglund som anti-semit – i Sverige, i Israel samt i en rad andra länder! Hägglund har förföljts av nazister i över 20 år. Detta har givetvis även drabbat hans omgivning. År 1999 mördades den fackligt aktive syndikalisten Björn Söderberg efter att ha avslöjat nazistisk infiltration i facket. Hos mördarna hittades vad media kallade ”dödslistor”. På dessa listor fanns inte bara Jan Hägglund utan även hans dåvarande sambo och hans vid tidpunkten 77-åriga mor! Osanningar kring arbetet inför manifestationen på Kristallnatten har åter utsatt Hägglund för en mängd hat- och hotmail.

Vapnet i smutskastningen bestod av en artikel i gratistidningen Totalt Umeå. I artikeln framställs det som att arrangörerna på Kristallnatten i Umeå tagit ett medvetet beslut att inte bjuda in den Judiska Föreningen till manifestationen. Sanningen är att den Judiska Föreningen i Umeå fick två inbjudningar till att delta på manifestationen på Kristallnatten. Den första inbjudan fick föreningen den 25 oktober. Detta från en person som är medlem i samma parti som ordföranden i Judiska Föreningen. Men ordförande i Judiska Föreningen tackade nej. Föreningen hade sin egen högtidsstund, inplanerad sedan länge, som också började 18:00. Ordföranden kunde inte bara ”gå ifrån”. Den 30 oktober följdes detta upp med ett mail för att höra om det fanns någon annan talare. Men det fanns det inte.

Sanningen intresserade dock inte de krafter som ville smutskasta manifestationen. På några dagar hade den lögnaktiga artikeln i gratistidningen Totalt Umeå vandrat från Umeå och Sverige till Israel, från Israel till USA – och från USA, via världen, tillbaka till Umeå. Till och med Putins hovskribenter på Russia Today skrev om det hela!

Det fanns seriösa media som tog sig tid att ta reda på fakta. Radions Studio Ett (P1) tänkte ursprungligen göra ett inslag om turbulensen kring ”inbjudan eller inte inbjudan” till Judiska Föreningen. Samma dag som manifestationen ägde rum hörde Studio Ett av sig, igen. De hade de vänt på alla stenar, pratat med olika inblandade, och sedan beslutat att lägga ned hela programidén. Det fanns nämligen ingen ”story”. Skälet var att Judiska Föreningen blivit inbjudna. Samma bedömning gjorde Expressens nyhetsjournalist. Så det blev ingen nyhet i Expressen heller (även om de publicerade en artikel på kultursidan och en på debattsidan).

Trots smutskastning och hot anser vi att själva manifestationen på Rådhustorget blev en stor framgång. De tre politiska målsättningarna satte tonen för manifestationen:
a) att hedra offren Kristallnatten,
b) att isolera och motverka tillväxten av dagens nazister,
c) att förhindra angrepp på flyktingboenden i Umeå med kranskommuner.
Vi är fast beslutna att fortsätta på den inslagna vägen även nästa år. Vi vill bygga vidare på det goda samarbete som vi haft med en rad personer – representanter för det bredaste politiska underlaget någonsin under de över 25 år som manifestationer hållits i Umeå, på Kristallnatten.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar