Umeå

Nya grupper gav manifestationen bredd

Jan Hägglund
Publicerad i
#88
Lästid 3 min

Nya grupper, som sällan höjer sina röster, deltog i solidaritetsmanifestationerna – både för offren i Paris och för att slå vakt om sin egen säkerhet.

Lördagen efter dådet i Paris upprättade Arbetarpartiet en ”central” på Rådhustorget i Umeå. Syftet var att hedra offren, ta avstånd från terrorismen och mana till enighet mot rasistiska dåd riktade mot flyktingboenden. Vi ställde ut en bild, inramad i svart, på Eiffeltornet med texten ”Vi sörjer med er”. Framför denna tändes ljus och lades blommor. I vår högtalaranläggning varvade vi anföranden med radioutsändningar med senaste nytt från Paris. Vi bjöd även in alla umebor som passerade till en manifestation på Rådhustorget två dagar senare. Den största segern under dagen var att vi lyckades involvera nya grupper att delta i hedrandet av offren men också att föra sin egen talan.

Hazarerna från Afghanistan
Vår ”central” på Rådhustorget blev väldigt uppskattad av umeborna. Många stannade upp och tände ett ljus eller bara sände en tanke till offren. Efter en timme bröt vi för att låna ut vår ljudanläggning till över 50 personer från folkgruppen hazarerna från Afghanistan. Dessa hade samlats för att protestera mot den ”Islamiska Staten” som nyligen utfört ett dåd även mot hazarerna i Afghanistan. Jan Hägglund ombads av hazarerna att bistå under deras torgmöte. Dessa bjöds även in till den större manifestation som planerades på Rådhustorget måndag kväll. Och flera av hazarerna kom.

Romerna från Baggböle
Arbetarpartiet stannade på torget ända fram till klockan slog 17:00 då gatorna började tömmas på människor. Vi hade då delat ut 400 inbjudningar till måndagens manifestation och pratat med ännu fler människor ändå. Det sista vi gjorde under lördagskvällen var att åka ut till det romska läger som finns ute i Baggböle. Vi talade med den som sades kunna bäst engelska i romlägret och förklarade att vi ansåg att det låg i romernas intresse att delta på måndagens manifestation för att försvara sitt läger mot attentat och knyta kontakter med andra som deltog. Det var mycket glädjande att se det 20-tal romer som slöt upp på Rådhustorget. När de stod på torget och försvarade sitt läger var det troligen första gången som de, som grupp, stod sida vid sida med svenskar – som jämlikar.

En annan grupp som deltog i manifestationen var att ett gäng pojkar från ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Varken hazarerna, romerna eller de ensamkommande pojkarna hör till de som brukar delta på manifestationer – som grupp. Därför var det extra glädjande, och innebar ett höjt politiskt medvetande, för dessa att delta på manifestationen. För att hedra offren, bekämpa terrorismen och slå vakt om flyktingboenden. Och romernas läger.

Läs mer:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar