Internationellt

Solidaritet med offren för terrordådet i Paris

Jan Hägglund
Publicerad i
#88
Lästid 2 min

Terrordådet i Paris den 13 november var det värsta någonsin i Europa. I skrivande stund (19/11) sägs 132 personer ha dödats och mellan 300-350 vara skadade – varav 80-100 allvarligt. Frankrikes president Hollande har talat om krig. 

Arbetarpartiet tar kraftfullt avstånd från detta dåd. Vi känner djup sympati med de dödades familjer och de skadade. Denna gång slog terroristerna bland annat till mot ungdomar på en rockkonsert. Detta var en vedervärdig handling mot civila. Oavsett från vilket håll terrorn kommer innebär ett urskillningslöst dödande av ungdomar inte att ”saken” förs framåt. För varje tänkbar sympatisör, som imponeras av våld, ställer sig hundratusentals på den drabbade nationens sida. Eller i Breiviks fall – på det drabbade partiets sida.

Terroristattentatet i USA den 11 september år 2001 kom att förändra världen. I en rad avseenden. Det finns en uppenbar risk att detta dåd i Paris kommer att spä på de motsättningar som redan existerar mellan infödda, sekulära, fransmän och muslimska immigranter. Även i Sverige kan terrordådet i Paris leda till ökat våld. I år har redan 25 flyktinganläggningar utsatts för attentat i form av främst bränder. Dådet i Paris, i kombination med flyktingvågen, kan leda till nya attentat.

Manifestation med Michel Gautier
Under helgen togs flera initiativ till manifestationer i Umeå för att hedra offren och för att ta avstånd mot terrorismen. På söndag kväll genomförde några utbytesstudenter en ljusmanifestation på universitetsområdet. På måndagens kväll bistod vi Michel Gautier med att organisera en minnesstund på Rådhustorget. Vi ringde honom under söndagskvällen och kom fram till att ett samarbete vore bra. Gautier är honorärkonsul i Umeå. Han betonade dock att det var i egenskap av privatperson som han ville hålla minnesstunden. Inte som en representant för franska staten. Vi bidrog med polistillstånd, högtalare, bilden på Eiffeltornet och med en konferencier. Gautier höll ett bra anförande. Även fullmäktiges ordförande (motsvarigheten till riksdagens talman) sade några ord.

Många människor tände ljus och stod kvar medan en bok, i vilken de närvarande kunde skriva sina namn, cirkulerade runt. Glädjande nog dök ett 20-tal romer upp i olika åldrar, att antal hazarer från Afghanistan samt pojkar från ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Vännäs. Det var en tragisk helg som vi gjorde det bästa av genom att visa enighet mot terrorn.

Läs mer:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar