Umeå

TV-tips under jul- och nyårshelgerna

Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#89-90
Lästid 4 min

JUL-TV En kavalkad av utmärkta filmer och program sänds i TV under jul- och nyårshelgerna. Det är så mycket att det kan vara svårt att veta vad som egentligen finns att se. Men bara lugn, vi har lusläst TV-tablåerna och valt ut några av godbitarna åt dig.

Först ut är två filmer på temat gangsters som båda är baserade på verkliga händelser. På juldagen sänds ”Maffiabröder” (Kanal 5, kl 22:55), en av Martin Scorseses bästa filmer, med Robert De Niro, Ray Liotta och Joe Pesci i huvudrollerna. Den handlar om hur Henry Hill och hans barndomsvänner arbetar sig upp i den lokala maffia-hierarkin i Brooklyn, New York och spänner över perioden 1955-1980.

Den andra gangsterfilmen, som tyvärr går alldeles för sent för de flesta, är ”De omutbara” (TV4 28 dec). Filmen utspelar sig under förbudstiden i USA. Vi följer de poliser som fått i uppdrag att sätta den ökände gangstern Al Capone bakom lås och bom. I rollerna har vi Sean Connery, Kevin Costner och Andy Garcia. Al Capone själv spelas av Robert De Niro.

Även skräckfilmsentusiaster får sitt under helgerna. På annandagen sänds Stanley Kubricks klassiker ”The Shining” (Kanal 5, kl 23:25). Filmen handlar om en familj som ska se om ett gammalt hotell under vintern. Allt verkar lugnt till en början, men sedan börjar hemska saker att ske… I filmen gör Jack Nicholson, som pappan, en av sina mest klassiska roller. Scenen där Nicholsons karaktär kikar in genom en sönderhuggen badrumsdörr och yttrar orden ”Here’s Johnny!” är en av filmhistoriens mest kända. Väl värt att stanna uppe lite längre för.

Klassikerna duggar tätt. På nyårsafton sänder SVT2 ”Trollkarlen från Oz” . Se hur Dorothy blir bortblåst till det magiska landet Oz och hennes äventyr för att ta sig hem igen. Hon blir bland annat vän med Plåtmannen, det fega Lejonet och Fågelskrämman. En film som alla bör se minst en gång. Precis som filmentusiaster uppmanas att se Orson Welles ”Citizen Kane”. Citizen Kane visas inte i jul, men på nyårsafton går Welles ”En djävulsk fälla” (SVT 2 kl 22:30). En av rollerna spelas av Charlton Heston. Filmen utspelar sig i Mexico och handlar om en polis som försöker lösa ett mord trots korruption och gangstrar.

Är man less på Ivanhoe men känner att man ändå vill se en film på nyårsdagen kan jag rekommendera ”Tre män och en baby” (Kanal 5, 1 jan). Kanske inte lika bra, men Tom Selleck, Ted Danson och Steve Gutenberg har så bra personkemi, karisma och är skrivna så sympatiskt att det är en väldigt sevärd film i alla fall.

Slutligen måste det nämnas att årets jul-TV bjuder på ett Rocky-maraton. Det är TV4 som visar Rocky 1-4 med början på Julafton. Den första filmen är verkligen bra och handlar om en indrivare åt en lånehaj som vill lämna slummen genom att boxas. Dialogen, karaktärerna, handlingen och skådespeleriet via Sylvester Stallone, Carl Weathers och Burgess Meredith höjer filmen utöver det vanliga. De tre filmerna efter den första, speciellt 3 och 4, är kanske inte traditionellt bra. Men de är väldigt underhållande med skurkar som Clubber Lang (Mister T) och Ivan Drago (Dolph Lundgren). Musiken från bandet Survivor är också fantastisk. Tiderna för Rocky-maratonet ser du i rutan här intill tillsammans med övriga filmer. Kanalen är TV4.

Det är dock inte bara filmer som går på TV i jul. På julafton blåser den saxiska blåsarensemblen i Leipzig in julen (SVT2, kl 16:35). De spelar den mest populära julmusiken som gjorts av klassiska kompositörer på tromboner, trumpeter och flöjter. För den som vill ha mer finkulturella inslag i julfirandet vill jag avsluta med att rekommendera baletten ”Nötknäpparen” som sänds i SVT1 den 26 dec kl 15:15. I denna julbalett från Kungliga Operan i Stockholm har Pjotr Tjajkovskijs balett förlagts till Elsa Beskows sagovärld. Kombinationen av Petter och Lottas jul och Tjajkovskijs musik är så pass lyckad att föreställningen firar 20 år i år.

Med detta avslutar vi årets jul-TV-tips. Vi önskar alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt År!

Tider och kanaler för helgernas TV

Maffiabröder
Juldagen kl 22:55, Kanal 5

De omutbara
28 dec kl 01:40, TV4

The Shining
Annandag jul kl 23:25, Kanal 5

Trollkarlen från Oz
Nyårsafton kl 16:35, SVT2

En djävulsk fälla
Nyårsafton kl 22:30, SVT2

Tre män och en baby
Nyårsdagen kl 13:40, Kanal 5

Rocky 1-4
Julafton kl 23:10, Juldagen kl 23:25, Annandag jul kl 00:45 samt 27 dec kl 23:05 i TV4.

Vi blåser in julen
Julafton kl 16:35, SVT2

Nötknäpparen
Annandag jul kl 15:15, SVT1

Lämna en kommentar