Kultur

Dokumentär: Professor Wille Vingmutter

Olof Kristmansson
Publicerad i
#91
Lästid 1 min

Under mellandagarna var jag sängliggandes, golvad av en ordentlig influensa. Även om det så klart hade varit trevligare att vara frisk, så hittade jag ett litet guldkorn på SVT Play: Dokumentären ”Leif GW Persson – min klassresa”.

Även om Leif Persson, eller Professor Wille Vingmutter som han kallades i de tidiga skolåren, är en intressant och ganska knepig personlighet, så var min huvudsakliga behållning dokumentärens samhällsskildring.

Genom historien om Leifs liv och klassresa får man följa beskrivningen av det svenska samhället. Resan börjar i trångboddhetens arbetarkvarter, med små lägenheter med utedass på gården. Möjligheten att få rinnande vatten uppstod då Leifs far fick jobb som portvakt i finare kvarter, och det därmed blev möjligt med en bättre skolgång för Leif. Detta la grunden för hans raketkarriär inom svensk kriminologi. Denna karriär och Leifs bild av det goda samhället krossades när han hamnade i onåd hos etablissemanget.

Helt klart sevärd. De två delarna av Leif GW Persson – min klassresa finns att se på SVT Play fram till den 4:e juli.

Lämna en kommentar