Kultur

Oscarsbelönad film om katolska präster och anklagelserna om pedofili

Andreas Bengtsson
Publicerad i
#93
Lästid 3 min

Spotlight är en film om en grupp om fyra undersökande journalister på tidningen Boston Globe, Spotlight-redaktionen. Under 2001 började de på uppmaning av den nye chefredaktören Marty Baron, nyss inkommen från Florida, undersöka anklagelser om pedofili inom den katolska kyrkan.

Detta sågs som kontroversiellt då den katolska kyrkan är väldigt stark i Boston, med 1 500 präster och kontakter inom hela etablissemanget. Från början har redaktionen tre namn på präster, en advokat som för en grupp offers talan och uppgifter om en organisation för överlevare, SNAP. Men ju mer de gräver desto fler präster hittar de, och till slut hamnar de vid ett vägskäl; hur ska man gå vidare? Följande dialog blir avgörande för filmens fortsättning:

Marty Baron:
– Vi måste fokusera på institutionen, inte på de enskilda prästerna. Praxis och policy; visa mig att kyrkan manipulerade systemet så att dessa typer inte åtalades, visa att de återinsatte samma präster i församlingar om och om igen. Visa mig att det var systematiskt, att det kom uppifrån, ner.
Ben Bradlee Jr (nyhetsredaktör):
– Låter som om vi ska ge oss på (ärkebiskop) Law.
Marty Baron:
– Vi ska ge oss på systemet.

Under årets gång möter man fasansfulla människoöden – men även fantastisk styrka, mörkläggning på alla nivåer av samhället, vänskapskorruption och insikten att man inte kan lita på någon. Precis då de når ett genombrott och börjar diskutera publicering inträffar en större katastrof och de får fokusera om.

Filmen lyckas, trots sitt mörka ämne, ge alla inblandade personer ett mänskligt ansikte och även visa på de mekanismer som ligger bakom övergreppen. Filmen känns rakt igenom trovärdig och äkta, även ifall det förekommer några lite längre brandtal känns de inte malplacerade. Hur obehaglig filmen än må vara är det som är mest obehagligt i filmen den lista över var, inom den katolska kyrkan, som man avslöjat att det förekommit pedofili och som rullar före eftertexterna.

Behovet av att kämpa för ett sekulariserat samhälle är i högsta grad aktuellt idag. Detta gäller inte enbart i en rad muslimska länder. Utan i allra högsta grad även kristendomen, som inte minst i USA har ett enormt inflytande på det politiska, ekonomiska och rättsliga etablissemanget. Inte minst finns ett behov av fristående tidningar som kan undersöka även det som är obekvämt för såväl den kyrkliga som värdsliga makten. Utifrån denna grund är Spotlight en upplyftande film, alla institutioner kan falla, och denna sanna historia lyckades skaka den katolska kyrkan i grunden.

Sammanfattningsvis vill jag varmt rekommendera Spotlight till alla och envar. Det är genomgående utmärkta skådespelarinsatser av riktigt bra skådespelare, inte minst de mindre namnkunniga överlevarna övertygar i sina rollprestationer. Det är ett riktigt bra manus – filmen fick en Oscar för såväl Bästa originalmanus som Bästa film – om ett ytterst angeläget ämne.
(Har ni Coop-kort kan jag tipsa om att det går att plocka ut filmbiljetter för 10 000 poäng/styck.)

Lämna en kommentar