Inrikes

Riksdagspartierna är de offentliga arbetsgivarna

Jan Hägglund
Publicerad i
#93
Lästid 2 min

Vad döljer sig bakom begreppet ”offentliga arbetsgivare”?

Det handlar till helt övervägande del om SKL (Sveriges kommuner och landsting). SKL är landets största arbetsgivarorganisation! Denna tecknar centrala kollektivavtal med fackföreningar som representerar över en miljon anställda i landets alla kommuner och landsting/regioner. Bakom begreppet SKL döljer sig i sin tur riksdagens åtta partier.

För den miljon individer som är anställda i landets kommuner och landsting/regioner utgör alltså riksdagens åtta partier deras arbetsgivare och motpart – i denna avtalsrörelse.

Efter det senaste valet utgör S, MP och V en majoritet i SKL:s styrelse. Men i styrelsen återfinns även alla de fyra allianspartierna samt SD. Detta betyder två saker:
A. Regeringspartierna S och MP går, tillsammans med sitt stödparti V, i spetsen för kravet att ”kommunalarna” ska gå med på avskaffade lägstalöner och en rad andra försämringar.
B. Angreppet på de kvinnodominerade fackföreningarna stöds även av de fyra allianspartierna och SD. De avtalskrav som SKL ställde, inför förhandlingarna med Kommunal, var nämligen enhälligt antagna av hela styrelsen för SKL. Inget av riksdagens åtta partier hade reserverat sig. Alla stödde angreppet på kommunalarna. Från Vänsterpartiet till SD.

Innebörden av detta är att de fem partier som 2011 slöt den uppgörelse som innebar att myndigheterna tappade kontrollen över antalet asylsökande – Alliansen och Miljöpartiet – nu är med och skickar en stor del av notan för sitt misslyckande till Kommunals medlemmar i form av försämrade arbetsvillkor. I all tysthet.

Precis som övriga partier är SD helt med på att de lågavlönade arbetarkvinnorna ska betala notan för flyktingvågen. Arbetarpartiet för fram kravet på att de 50 vinstrikaste företagen ska vara med och betala flyktingarnas boende, utbildning och sjukvård. De har råd. Den totala vinsten hos dessa företag låg år 2014 på 539 miljarder (före skatt).

Tyvärr driver varken V eller någon namnkunnig socialdemokrat detta krav. De kunde ju ha inspirerats av 6F.

6f-annonser-avtalsrorelse-2016-1

Läs mer:

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar