Internationellt

Awami Workers Party kämpar för sekularism i Pakistan

Davis Kaza
Publicerad i
#94
Lästid 3 min

I kampen mot islamism och i försvaret av det sekulära samhället ser Arbetarpartiet muslimer som sina viktigaste allierade. Det gäller i Sverige. Och det gäller i muslimska länder – som Iran, Saudiarabien eller Pakistan. Nya Arbetartidningen har nedan bearbetat och översatt ett uttalande från det pakistanska partiet Awami Workers Party. Awami Workers Party (AWP) är en del av Workers International Network – ett internationellt socialistiskt nätverk i vilket även Arbetarpartiet ingår.

”72 människor miste livet och över 200 skadades i samband med ett självmordsattentat i parken Gulshan-e-Bagh i den pakistanska staden Lahore den 27 mars. Hälften av de döda var barn. Parken är ett populärt utflyktsmål dit familjer ofta åker för att ha söndagspicknickar.

[—]

Awami Workers Party fördömer detta brutala terrordåd. Samtidigt arbetar vi för att ena alla de som drabbats och chockats av detta dåd. Vikten av denna enighet understryks av att 20 000 män, högerextrema islamister, marscherade till huvudstaden Islamabad den 28 mars för att stödja den avrättade islamistiske terroristen Mumtaz Qadri. Demonstranterna krävde att sharialagar ska införas fullt ut, att lagen mot hädelse ska införas fullt ut, att sekulära ska avlägsnas från alla positioner inom staten, med mera. De krävde också att Asia Bibi, en kristen fembarnsmor som suttit fängslad för hädelse sedan 2010, ska avrättas genom hängning.

Staten och militären har i decennier närt islamistiska grupperingar för att gynna sina egna personliga och politiska syften – både i Pakistan och utomlands. Under lång tid har staten och militären skyllt på ”utländska makter” – det har varit både Indien, Israel och USA – för att sedan vända vapnen mot den egna befolkningen och skylla problemen på fattiga minoriteter – pashtuner, baluchi, sindhi, punjabi eller andra. Makthavarna kommer använda detta attentat som en ursäkt för att ytterligare spä på våldsspiralen genom att låtsas att de inte har något att göra med de islamister som de har närt i åratal. Vi kan inte tillåta det militära etablissemanget, deras inhyrda extremister och högerextrema partier att avgöra hur trygghet för våra nära och kära ska kunna garanteras. Det är dags att skapa vår egen framtid, av radikal fred och jämlikhet, ur vårt våldsamma förflutna.

Alla progressiva, sekulära och demokratiska krafter måste stå tillsammans – under parollen ’fred, rättvisa och jämlikhet för alla’.”

I samband med dådet i Lahore arbetade Awami Workers Party på två plan. I den akuta situationen gav de blod och uttryckte sitt deltagande med de drabbade familjerna. På lång sikt anser de att det enda sättet att förhindra tillväxten av islamistiska fanatiker är att stärka klassbaserade organisationer som fackföreningar, samt att kämpa för ett avskiljande av religionen från staten. AWP anser att det inte finns några militära lösningar. Det går inte att bomba bort islamistiska fanatiker. Den enda kortsiktiga och långsiktiga lösningen är att stärka fackföreningarna och kämpa för ett sekulärt samhälle.

Arbetarpartiet delar denna uppfattning. Det är därför vi ser muslimer som våra viktigaste allierade i kampen mot införandet av shariadomstolar och sharialagar i Sverige.

Läs även:

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar