Inrikes

Vänstern och islamismen

Davis Kaza
Publicerad i
#94
Lästid 3 min

Kampen för att försvara det sekulära samhället pågår i en rad länder runt om i Europa. De som går i spetsen för denna strid är oftast kvinnor och i många fall muslimska kvinnor som flytt från länder som styrs av islamister. Vänstern, trots allt sitt tal om feminism, har alltför ofta hamnat på fel sida i striden.

De som tagit striden är föreningar som Glöm aldrig Pela och Fadime och Varken Hora eller Kuvad eller modiga individer, som Maria Hagberg och Zeliha Dagli. För att nämna några. Bland dessa finns även liberaler.

Vänsterns oförmåga att stödja denna kamp är ett internationellt fenomen. I Storbritannien bedriver kvinnorättsföreningar som One Law For All och Southall Black Sisters ett verkligt heroiskt arbete. Men de blir inte bara ignorerade av vänstern. De blir direkt motarbetade! One Law For All publicerade år 2013 en rapport kallad ”Att välja förtryckarens sida: Den pro-islamistiska vänstern”. Rapporten visar på en rad exempel där vänstern i Storbritannien lierat sig med islamister. Bland annat nämns Londons tidigare borgmästare, Ken Livingstone från Labourpartiet. Livingstone samarbetade under 00-talet vid ett flertal tillfällen med islamisten Yusuf al-Qaradawi som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet i Egypten. Qaradawi är känd för kontroversiella uttalanden som att personer som avsäger sig sin muslimska tro ska dödas och att Adolf Hitler var utsänd av Allah för att ”sätta judarna på plats”. Ken Livingstone kallade denne Qaradawi för ”den starkaste kraften för att modernisera islam” och ”framtiden för islam”…

Livingstone var även med och startade nätverket Unite Against Fascism tillsammans med bl a vänstergruppen Socialist Workers Party. I juni 2010 organiserade One Law For All en protest mot sharialagar på Downing Street (där premiärministern har sin bostad). Majoriteten av deltagarna i protesten var muslimska kvinnor. Samtidigt försökte en liten grupp islamister med svarta flaggor att störa kvinnornas protest med rop om att demokratin skulle ersättas av sharia. När representanter för Unite Against Fascism dök upp på platsen valde de att ansluta sig till islamisterna – ropandes ”allahu akbar”! Detta svek är oerhört. Och detta är bara två av många exempel ur den 64-sidiga rapporten från One Law For All om hur vänstern sviker i kampen mot islamismen.

Även vänstern i Sverige har uppvisat tendenser till liknande agerande. När Amineh Kakabaveh (V), riksdagsledamot och grundare av föreningen Varken Hora eller Kuvad, skrev om det förtryck som många förortskvinnor upplever blev hon kallad ”ryktesspridare” av sin egen partiledning i Vänsterpartiet.

I en intervju i SvD beskriver Kakabaveh hur hon mobbades av delar av partistyrelsen:
– Man var inne på sociala medier och ”lajkade” när någon skrev något negativt om mig.
Kakabaveh beskriver en ”rädsla och motvilja att ta tag i problemen”.
– Jag tror att det finns en tendens att blanda ihop rasism med kvinnoförtryck, muslimer med islamister. Man vill inte se att människor med annan bakgrund kan vara fundamentalister eller könsrasister, säger Kakabaveh till SvD.

Beröringsskräcken gällande islamismen är dock inte unik för vänstern. På sidan tre nämnde vi skandalerna kring Mehmet Kaplan och Miljöpartiet. Islamister har även försökt ta sig upp på höga poster inom Socialdemokraterna och Moderaterna. Bland de socialistiska partierna är det, oss veterligen, endast Arbetarpartiet som klart och tydligt försvarar det sekulära samhället mot de som vill införa två parallella rättssystem. Våra viktigaste allierade i denna kamp är vanliga muslimer.

Läs även:

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar