Inrikes

Skandalen i Kommunal – vad hände sen?

Andreas Bengtsson
Publicerad i
#97
Lästid 3 min

I januari/februari genomgick Kommunal en av de största fackliga skandalerna i svensk historia. Kassören Anders Bergström tvingades lämna sin post direkt. Ordföranden Anneli Nordström satt kvar till kongressen i maj, men ställde inte upp till omval. Skandalbolaget Lyran, som genom huvudlösa investeringar i lyxrestaurangen och nattklubben Metropol Palais förlorade 320 miljoner av medlemmarnas pengar, avvecklade denna verksamhet under trycket från medlemmarna och medieuppmärksamheten. Fram till mitten av februari hade Kommunal tappat 14 000 medlemmar, som dels innebar en minskad styrka i avtalsrörelsen, dels miljontals kronor mindre i månadsavgifter.

Nu har kongressen varit. Vad blev resultatet?
1. Till ny ordförande för Kommunal valdes Tobias Baudin, tidigare förtroendevald inom Kommunal, men nu senast förste vice ordförande i LO. Han var inte valberedningens förslag och valdes med 118 röster mot 88 röster för Berit Müllerström, som var valberedningens förslag. Detta är ett svagare mandat än Anneli Nordström hade, och borgar för att smekmånaden blir kort för Baudin.
2. Tre personer i den avgående förbundsstyrelsen beviljades inte ansvarsfrihet: avgående ordföranden Anneli Nordström samt duon Cecilia Rohdin och Marcelo Rojas, som båda satt i Lyrans styrelse. Ett flertal delegater argumenterade dock för att ingen i den avgående förbundsstyrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet. Att inte beviljas ansvarsfrihet innebär det att den nya styrelsen kan begära skadestånd från de tre ledamöter som inte fick ansvarsfrihet.
3. Posten förbundskassör försvinner och alla ledamöter i förbundsstyrelsen är från och med denna kongress förtroendevalda istället för anställda, och därigenom försvinner även de tidigare fallskärmarna som fanns för ledamöterna.
4. Resepolicyn stramas upp så att man inte längre ska kunna resa business class och man lägger större tyngd på miljöfrågorna.

En hel del av detta är bra och nödvändigt för att börja återvinna medlemmarnas förtroende, men det är inte frågan om en revolution inom Kommunal. Varken Baudin eller Müllerström står för en annan politik än den gamla ledningen. För att bryta S-byråkratins makt över Kommunal måste en opposition organiseras runt ökat medlemsinflytande, demokratisering av facket genom medlemsomröstningar om avtal och en ledning som delar medlemmarnas villkor och löner. Oppositionen måste erbjuda ett socialistiskt alternativ som är berett att ta strid och strejka mot alla kommun- och landstingsledningar som skär ned och försämrar för medlemmarna – även om dessa råkar bestå av socialdemokrater.

Denna opposition måste börja byggas lokalt för att på allvar kunna utmana byråkratin om makten i klubbarna, sektionerna och förbundet. Tiden för detta är nu, då det finns spridda protestgrupper runt om i landet som riskerar att bli utbrända eller desillusionerade ifall man inte slår sig samman och enas om en gemensam grund för sitt motstånd.

Lämna en kommentar