Malmö

Viktigt möte på Rosengård om hjältarna bakom gängfreden i Los Angeles

Publicerad i
#98
Lästid 2 min

Lördag den 1 oktober bjöd Fryshuset i Malmö och fritidsgården Tegelhuset på Rosengård in till en föreläsning om gängfreden i Los Angeles i början av 1990-talet. När gängen Crips och Bloods slöt fred minskade våldsbrotten med 75 procent och ett bättre liv skymtade. Jan Hägglund från Umeå berättade en spännande historia om några verkliga hjältar.

Många känner till de fruktade gängen i Los Angeles – Crips och Bloods. Många känner också till de bloda strider som utkämpats mellan båda dessa gäng och inom gängen själva. Åtminstone en del känner till att dessa strider hade sin grund i att gängen började handla med knark. Däremot är det mycket få som känner till att det ur gängens egna led steg fram några verkliga hjältar.

1992 lyckades dessa skapa något som gick till historien som ”The Gang Truce” – gängfreden. The Gang Truce minskade våldsbrotten med hela 75 procent och fick många fattiga ungdomar i South Central LA att gå samman, arbeta och hoppas på ett bättre framtida liv. Föreläsaren Jan Hägglund har, under sina resor i USA, träffat några av de verkliga hjältar som tog initiativet till, och upprätthöll, gängfreden. En av dessa var Dewayne Holmes. Holmes var president i ”PJ Crips” och en av de fyra gängledare som – med livet som insats – tog initiativet till The Gang Truce.

I slutet av sin föreläsning drog Jan Hägglund paralleller till det arbete som fritidsledare och andra eldsjälar bedriver i Malmö. Det går givetvis inte att jämföra situationen i Malmö med Los Angeles. Men de eldsjälar som bidrar till att Malmös ungdomar inte hamnar i våld och kriminalitet är hjältar de med. Fast de slipper arbeta med livet som insats – som Dewayne Holmes.

Lämna en kommentar