Malmö

Föreläsning om hedersförtrycket i dagens Sverige

Joacim Strand
Publicerad i
#99
Lästid 2 min

Den 30 november arrangerar Arbetarpartiet, tillsammans med ABF Malmö, ett möte om hedersförtrycket på ABF-huset i Malmö. Mötet inleds med en föreläsning av Mariam Taheri, socionom och aktiv inom föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

70 000 ungdomar i Sverige ansåg att föräldrarnas kultur och religion begränsade deras val av partner enligt en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. 8 500 riskerade att giftas bort mot sin vilja enligt samma undersökning. Detta var år 2009.

Antalet offer för hederskulturer är sannolikt väldigt mycket större idag. Enligt föreningar som jobbar med hedersproblematik har hedersförtrycket i utsatta förorter hårdnat. Det är främst unga tjejer som begränsas. De får inte hålla på med idrott, inte umgås med killar eller själv välja partner. Azam Qarai på Linnamottagningen i Stockholm beskriver för Aftonbladet hur en tjej i gymnasieåldern kan ha det:
”Hon får absolut inte ha någon killkompis, hennes tjejkompisar måste vara godkända av familjen, hon får bara gå till skolan och sedan direkt hem. Så inleder hon en kärleksrelation, vilket familjen upptäcker. Då planerar pappan att gifta bort henne, för att undvika utvecklingen att hon inte underkastar sig. Det här är jättevanligt.”

– De etablerade riksdagspartierna, och i synnerhet vänstern, har länge försökt tiga ihjäl de här frågorna, säger Davis Kaza från Arbetarpartiet. Man har tillåtit SD härja fritt och göra sin egen rasistiska vinkling på detta.
– SD är inte ute efter att bekämpa hedersförtrycket utan försöker istället misstänkliggöra invandrare, fortsätter Davis Kaza.
– Syftet med vårt möte den 30 november är att sprida kunskaper och förhoppningsvis engagera fler människor i kampen mot hedersförtrycket. Tyvärr är detta problem som vi kommer att få kämpa emot under lång tid framöver.
– Att sticka huvudet i sanden innebär ett enormt svek mot alla de unga tjejer, och killar, som drabbas av hedersförtrycket, avslutar Kaza.

Lämna en kommentar