Kultur

Fin konsert som skapade julstämning

Kerstin Jonsson
Publicerad i
#100
Lästid 1 min

På skyltsöndagen den 27 november lyssnade jag till en stor orkester på Norrlandsoperan. Det var Umeå Musiksällskap som framförde olika musikaliska stycken på temat ”från advent till jul”. Det var riktigt bra!

Umeå Musiksällskap bildades 1862 och är stadens äldsta kulturförening med mer än 150 verksamma år bakom sig. Sällskapets ändamål är enligt stadgarna att erbjuda intresserade amatörmusiker möjlighet att spela tillsammans med andra i orkester och delta i regelbunden offentlig konsertverksamhet. Symfoniorkestern utgör kärnan i musiksällskapets verksamhet. För närvarande består den av ett 60-tal aktiva amatörmusiker.

I orkestern ingick instrument som violin, cello, flöjt, oboe, klarinett, fagott, valthorn, trumpet, tuba, slagverk, piano och harpa. Musiken bestod av klassiska stycken som Adagio, Skridskoåkarna och Josefs sång. Efter pausen spelades Tomtarnas vaktparad, Kalle Ankas jul och Jul, jul strålande jul. Kvällen avslutades med fina O Helga Natt av Adolphe Adam. Solisten hette Carl Ackerfeldt. Han är en av Sveriges mest efterfrågade lyriska barytoner. Bland roller han gjort kan nämnas Papageno i Trollflöjten och Greven i Figaros bröllop.

Det var en fin kväll med ett tema som skapade julstämning.

Lämna en kommentar