Här är ett gott och lite ovanligt recept i jultider. Kakan liknar en morotskaka men saffransglasyren ger det hela en touch av julstämning.
Detta behöver du:
Till kakan
4 dl vetemjöl
3 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
3 1/2 dl raps- eller solrosolja
3 ägg
3 dl rivna rödbetor
2-2 1/2 dl valnötter
Ströbröd (till formen)
Till glasyren
200 g philadelphiaost (cream cheese)
3 dl florsocker
1 påse saffran (à 1/2 g)
Så här gör du
Börja med att sätta ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund bakform på ca 24 cm i diameter. Rör ihop mjöl, socker, salt, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och malen muskotnöt i en bunke. Rör i olja och ägg tills du har en jämn smet. Hacka valnötterna, riv rödbetorna och blanda ned i smeten.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna under formen.
Glasyren
Blanda ihop philadelphiaost, florsocker och saffran med en elvisp. Bre glasyren över kakan. Klart!