Inrikes

Sverigedemokraternas historiska frammarsch

Foto: Per Pettersson (CC BY 2.0)
Jan Hägglund
Publicerad i
#100
Lästid 2 min

En tredje rörelse bland väljarna manifesterade sig i samband med och efter riksdagsvalet 2014. Det som skedde var en formidabel framgång för Sverigedemokraterna (SD). Antalet väljare som röstade på partiet ökade från 340 000 över 800 000!

När det gäller Socialdemokraterna och deras två stödpartier, MP och V, erhöll denna trio exakt samma andel av väljarkåren (43,6 %) som vid valet fyra år tidigare. S-MP-V segrade alltså inte i valet för drygt två år sedan. Det som hände var att Alliansen gjorde ett riktigt dåligt val och tappade cirka 20 procent av sina egna väljare! Av tio väljare som övergav Alliansen kom sju från Moderaterna. Detta gjorde nederlaget extra smärtsamt för Alliansens dominerande parti (M).

Det som skedde var alltså främst en väldig överströmning av väljare, från Moderaterna till Sverigedemokraterna, där de senare mer än fördubblade sitt valresultat. Det som vi måste understryka, och som för oss tillbaka till utgångsläget, där vi hävdade att S befinner sig i en kris är att LO-arbetarna inte återvände till arbetarrörelsen. (Socialdemokraterna gick framåt med 0,3 procentenheter medan V ökade med 0,1). Utifrån rent parlamentariska spelregler fanns det, efter valresultatet 2014, inget självklart underlag i riksdagen för S och Stefan Löfven att bilda regering. Men politik är inte matematik.

Sammanfattning: SD mer än fördubblade sitt stöd, både vad gäller antalet väljare och riksdagsmandat, i riksdagsvalet 2014. Då LO-arbetarna valde att lämna Moderaterna lyckades alltså inte Stefan Löfven och S att vinna tillbaka dessa. Och vi ska komma ihåg att för varje val som Socialdemokraterna misslyckas med denna uppgift kommer den tidigare, starka eller mycket starka, lojalitet som LO-arbetarna har känt med S att försvagas. Det går fyra år mellan valen. Under den tiden byts arbetsstyrkan ut hela tiden. Och de gamla, som tidigare överförde sin lojalitet mot S till de unga, faller ifrån. Till detta ska givetvis läggas att de en gång starka argumenten för att rösta på S, exempelvis efter åren med Carl Bildts borgerliga regering i början av 90-talet, har blivit allt svagare och svagare.

Det är ett skäl till att SD har fortsatt att gå framåt i mätningarna efter senaste valet. Får vi tro SCB:s novembermätning är Åkessons parti idag störe än Liberalerna, Centern och KD tillsammans. Till detta ska läggas att KD med knapp nöd passerar tre procent i mätningen. Men det krävs fyra procent för att ta sig in i riksdagen. Vår poäng är att det inte bara är SD som växer, utan att detta parti växer på andras bekostnad. Hur länge kan M säga nej till stödet från SD?

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar